Az év elején Brassóban bemutatott szaktanulmány alapján elkészült, és közvitára bocsátották azt a miniszteri rendeletet, amely 220 barnamedve eltávolítását hagyja jóvá – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

Ebből a 220-ból 140 úgynevezett megelőzési kvóta, vagyis ezeket az ember elleni támadások vagy a medvekárok megelőzése érdekében lehet érvényesíteni. A tárcavezető rámutatott: az elmúlt hétéves periódusban az ember és medve közötti konfliktusokat, valamint a barnamedve-állományt vizsgáló projekt rávilágított arra, hogy a deviáns táplálkozási szokásokkal rendelkező medvék áttelepítése hosszú távon nem jó megoldás, mert ezek az egyedek visszatérnek arra a helyre, ahol befogták őket, vagy ugyanazokat a problémákat okozzák az új élőhelyükön is.

A beavatkozást azok a vadásztársulatok fogják elvégezni vadőreik révén, amelyek az illető önkormányzattal szerződéses viszonyban vannak. A fennmaradó 80 beavatkozási kvóta azoknak az egyedeknek az eltávolítására vonatkozik, amelyek esetében az emberi életet vagy a közbiztonságot közvetlenül fenyegető veszély áll fenn. Ezt a környezetvédelmi hatóság kell jóváhagyja.