2,73 milliárd eurót biztosítanak zöldebb közlekedésre, bicikliutakra, környezetbarát, fiataloknak szánt lakásokra- jelentette ki Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Május 16-án, a határidőhöz képest másfél hónappal hamarabb indítja a fejlesztési minisztérium a Helyreállítási Alapból finanszírozott önkormányzati beruházásokra szánt pályázati kiírást – részletezte a tárcavezető. A fejlesztési minisztérium 5.522 fiataloknak, orvosoknak és tanároknak szánt, környezetbarát lakást épít és 1.091 kilométer bicikliutat, valamint 754 millió euróból fejleszti a zöldebb, környezetbarát közlekedést. 1.135 elektromos és környezetbarát autóbuszt és egyéb tömegközlekedési eszközt vásárol a minisztérium, amelyhez 13.200 töltőállomást is biztosítanak országszerte – hangsúlyozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta, a fejlesztési minisztérium továbbá finanszírozást biztosít, 747 millió euró értékben a vidéki középületek felújítására is. Emellett a minisztérium továbbá az új, környezetbarát bölcsődék megépítésével kapcsolatos pályázati útmutatót is közzétette , és június végéig megnyitja a pályázást. 299 millió eurót különített el a szaktárca a Helyreállítási Alapból bölcsődeépítésre. A minisztérium továbbá közétette az Anghel Saligny közművesítési programon keresztül finanszírozott víz-, szennyvíz- és úthálózati beruházások megyei leosztását. A beruházások listája, illetve az elbírálási kritériumok megtekintetőek a szaktárca honlapján.