A kormány jóváhagyta a szolgáltatáscsomagokról és a keretszerződésről szóló határozatot, amely a 2021-2022. évi egészségügyi ellátások, gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök, technológiák biztosításának feltételeit szabályozza az egészségbiztosítási rendszerben.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint a kormányhatározat július elsején lép hatályba. A határozat értelmében az egészségbiztosítókkal szerződéses kapcsolatban álló magánkórházak személyi hozzájárulást számíthatnak fel azoknak a betegeknek, akik úgy döntenek, hogy ezekben az intézményekben veszik igénybe a kórházi szolgáltatásokat. A határozat ugyanakkor bevezeti, hogy a 40 év feletti tünetmentes felnőttek számára átfogó megelőzési csomagot kell biztosítani, amely magában foglal a kockázati tényezők megállapítására irányuló három konzultációt, valamint a páciensek állapotának a nyomon követését is.

A keretszerződés értelmében nőtt a háziorvosok által a krónikus betegségeken szenvedő páciensek otthonában végzett, és a pénztár által fizetett konzultációk száma is: ha eddig évi négy konzultációt fizetett ki a pénztár, július elsejétől havonta egynek megtéríti a költségét. A háziorvosok ugyanakkor felkészültségüknek megfelelően új egészségügyi szolgáltatásokat is nyújthatnak pácienseiknek: többek között 24 órás ambuláns vérnyomásmérést, EKG elvégzését és értelmezését a szív- és érrendszeri betegségek megfigyelése céljából.