A jogszabály értelmében az egészségbiztosítási pénztárral szerződést kötő magán egészségügyi szolgáltatók számára a pénztár megtéríti az egészségbiztosítással rendelkező páciensek által igénybe vett szolgáltatások állami tarifáját, így ezeknek a betegeknek csak az alapár és a magánrendelő vagy magánkórház saját díjszabása közötti különbözetet kell kifizetniük.

A kötelező egészségbiztosítással rendelkező páciensek által fizetendő árkülönbözetet a magán egészségügyi szolgáltatóknak fel kell tüntetniük honlapjukon. Ha a páciens a kötelező mellett magán egészségbiztosítással is rendelkezik, akkor a szerződési feltételektől függően a különbözetet a magánbiztosító is törlesztheti.
Az új jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe és valószínűleg áprilistól alkalmazzák majd a gyakorlatban az új intézkedést.

A szolgáltatók mellett a betegeknek is egyértelműen hasznos lesz ez a lehetőség, hiszen nem kell kifizetnie a konzultáció teljes árát csak a különbözetet. Emellett a különböző egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést is könnyebbé teszi az intézkedés, az állami egészségügyi rendszerben pedig csökkenhetnek a várólisták, hiszen ha a beteg vállalja a díjszabás különbözetének kifizetését a magánszolgáltatónál, akkor akár másnap részesülhet a szolgáltatásban, nem kell napokat, heteket, esetleg hónapokat várnia, amíg az állami rendszerben sorra kerül.