A Hargita megyei prefektust leváltották és a rendőrség is vizsgálódik a Parajd közelében elgázolt, majd 18 órán át az úttesten szenvedni hagyott medve ügyében. A környezetvédelmi miniszter fenntartja, a Hargita megyei hatóságokat terheli a felelősség a történtek miatt.
A gépkocsi utasai nem sérültek meg, de az egyik utas pánikrohama miatt ki kellett hívni a mentőt. A medve sem pusztult el az ütközés következtében, hanem felvánszorgott az úttestre, és ott agonizált mintegy húsz órán át, míg altatólövedékkel elaltatták, megállapították, hogy három lába eltörött, aztán kilőtték.
Az eset után a belügyminiszter leváltotta a Hargita megyei prefektust, és a rendőrség is vizsgálatott indított az ügyben.
A tárcavezető azt állította, hogy a 323/2010-es kormányhatározat lehetőséget biztosít a helyi hatóságoknak arra, hogy ilyen esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni.
Borboly: a kilövésért börtön jár Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint a környzetvédelmi minisztériumé a felelősség ebbena az ügyben. „Nem írja sehol, hogy baj esetén ki lehet lőni a medvét. Egy szigorúan védett fajról van szó. Ha valaki kilőtte volna szombat este, akkor eljárást indítottak volna ellene. A miniszter mondja meg, hogy hol írja, hogy derogálás nélkül be lehet avatkozni. Nemrégiben egy hajtásban a medve Besztercén egy vadászra támadt. Önvédelemből lelőtte. Eljárást indítottak ellene orvvadászat gyanújával. Ez is hasonló eset”