A jelenleginél magasabb villanyáram- és gázárkompenzáció nem lehetséges, tekintettel az erre a célra szánt költségvetési keretre – jelentette ki Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a liberálisok vezetőségének kedd esti ülése után.

Az energiaárak esetleges hatósági szabályozásáról Nicolae Ciucă elmondta: a kormány előbb tudni szeretné, hogy pontosan mennyibe került áprilisban a drágulások állami kompenzációja.

Ebben a hónapban lépett ugyanis hatályba az az újabb sürgősségi rendelet, amellyel 2023 márciusáig támogatást nyújtanak a lakosságnak az energiaszámlák kifizetéséhez. Miután ismerni fogjuk a konkrét összeget, meghozzuk a döntést” – idézte a kormányfőt az Agerpres.

Azt azonban leszögezte, hogy a jelenleginél magasabb kompenzációt nem tart lehetségesnek. „Őszintének kell lennünk, meg kell mondanunk az embereknek az igazat. Csak akkora összeget fordíthatunk erre a célra, amekkorát a már korábban nyilvánosságra hozott költségvetés is előír – mondta a miniszterelnök.

Újságírói kérdésre Nicolae Ciucă közölte azt is: a romániai lakosságot nem fogja érinteni az EU tagállamainak az a kötelezettségvállalása, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében.