A 2020-as év utolsó ülésén módosította a kormány a 2020/147-es sürgősségi rendeletet, kimondva: a szülők az idei tanév végéig, 2021. június 30-áig szabadnapot vehetnek ki gyermekeik felügyeletére. A gyermekfelügyeleti szabadság akkor jár, ha részben vagy teljes mértékben fel van függesztve a hagyományos, szemtől szemben történő oktatás a koronavírus-járvány terjedése miatt, és ha 12 évesnél kisebb iskolás gyereket (fogyatékkal élő gyerek esetében 26 év a korhatár) nevelnek, valamint a másik szülő nem igényelt fizetett szabadnapot ugyanezen törvény alapján.

Szempont az is, hogy abban az esetben jár a szabadnap a szülőnek, ha tevékenységének jellegéből adódóan nincs lehetősége a távmunkára. Egyelőre nem lehet tudni, mikor térhetnek vissza – ha egyáltalán – a romániai tanulók az iskolapadokba. Az új kormány tanügyminisztere napokban tett nyilatkozata szerint a tanév január 11-i folytatásával egyidejűleg még biztosan nem lesz változás, és online folytatódik az oktatás. Sorin Cîmpeanu kifejtette, a tanintézmények mielőbbi újranyitását szeretné, de csak akkor, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. Szerinte inkább az elképzelhető, hogy a februári vakáció után, a második félév kezdetén nyitják meg újra az iskolákat.

Az online oktatás érvényességének meghosszabbításáról egyelőre nem jelent meg rendelet, csak találgatások, hogy újranyitják-e a tanintézményeket vagy sem. A szaktárca december elején december 23-ig, a téli vakáció kezdetéig hosszabbította meg az online oktatás érvényességet. Jelenleg még tart a tanulók vakációja, csak jövő hétfőn, január 11-én folytatódik a tanítás.