Ilyés Ferenc, a kiváló kézilabdázó elnökletével alapítványt hozott létre a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a határon túli magyar utánpótlás kézilabdázás támogatására – adta hírül a Székelyföldi Kézilabda Akadémia hivatalos honlapja.

Az MKSZ közleményében kifejti, szívén viseli a határon túli magyar kézilabdát, az elmúlt néhány hónap pedig több időt biztosított számára programjai átgondolására. A szakszövetség elnöksége arra az elhatározásra jutott, hogy a sportág határon túli támogatására a leghatékonyabb működési forma az alapítványi, ezért létrehozta az Együtt növünk fel! alapítványt az utánpótláskorú sportág támogatására.

Az alapítvány célja a történelmi Magyarország területén kialakítandó, a nemzettudatra épülő, az egészséges életmóddal és a versenysporttal összefüggő kézilabda-specifikus kiválasztás, felkészítés, versenyeztetés és szakemberképzés. Az alapítvány támogatja az együttműködési megállapodások megkötését hazai és külföldi sportszervezetekkel az utánpótláskorú játékosok versenyeztetése céljából, a gyermek és ifjúsági kézilabda tornák szervezését, a szakemberek díjazását, a sportoláshoz szükséges tárgyi feltételek javítását, a kiemelkedő eredményeket elért csapatok edzőtáboroztatását, a legjobb utánpótlás játékosok menedzselését, a szakemberek továbbképzését és jutalmazását A szövetség mellett a magyar kormány által is támogatott alapítvány idén nyártól átveszi a Székelyföldi Kézilabda Akadémia működtetését.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Ilyés Ferenc székelyudvarhelyi származású kézilabdázó, a Magyar Kézilabda Szövetség határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottja, a kuratórium tagjai Juhász István sportakadémia-központ vezető és Jakab Árpád, a határon túli magyar kézilabdázásért felelős főtitkári megbízott (az MKSZ részéről), valamint a székelyföldi kézilabdázás részéről Sipos Lóránt, a partiumi kézilabdázás részéről pedig Nagy Flórián. Az MKSZ elnöksége az ügyvezető igazgatói teendők ellátására, a napi ügyek operatív vezetésére Jakab Árpádot kérte fel, a pénzügyi, gazdasági munkát pedig Péter Attila vállalta el. A tervek szerint – amint a járványügyi helyzet megengedi – a kuratórium első ülését Székelyudvarhelyen tartja meg, ekkor tárgyal érdemben a Szejke Sport Klub vezetőségével, az Iskolás Sportklubbal és az önkormányzattal való együttműködésről – áll a közleményben. (Forrás: Székelyhon)