Ezeket a kérdéseket tisztázni kell, és készen állok arra, hogy mind én, mind az egészségügyi tárca felvállaljuk az egészségügyi szakemberek minden kategóriájának szakmai képzését. Egyértelműen az egészségügyi tárca feladata a sürgősségi orvoslásban való képzés biztosítása” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Azt is elmondta, hogy ehhez valószínűleg törvénymódosításra lesz szükség, de a sürgősségi rendszerben dolgozók képzésének módjáról szóló döntést – legyen szó a mentő- vagy sürgősségi egységekről – ismét az egészségügyi minisztériumra kell bízni. Ugyanis jelenleg ez nem az egészségügyi tárca hatáskörébe tartozik – hangsúlyozta Rafila.

Az elmúlt nyolc évben sajnos a sürgősségi orvoslás szakmai képzése máshol zajlott. Nagyon furcsának tűnik számomra, hogy valaki, aki nyolc évig koordinálta a sürgősségi képzést, nyolc év után előáll és azt mondja, hogy rendkívül nagy problémák vannak ebben a képzési rendszerben” – fogalmazott a miniszter.

Mint arról beszámoltunk, Alexander Rafila egészségügyi miniszter korábban „integratív gondolkodásról” beszélt, elsősorban a sürgősségi orvosi szolgáltatásokra – rohammentő-szolgálat (SMURD), mentők, kórházi sürgősségi osztályok – tért ki.

Ezek jelenleg a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének döntési fennhatósága alá tartoznak, miközben az egészségügyi minisztérium finanszírozza őket. Rafila szerint az egészségügyi tárca átvenné a sürgősségi egységek irányítását, Raed Arafatnak pedig megköszönné, hogy harminc évig irányította a sürgősségi szolgálatokat.