Az élelmiszerek árának hatósági szabályozása veszélyeztetné a lakosság élelmiszer-ellátását, és ösztönözné a spekulációt – véli a Romalimenta élelmiszeripari munkáltatói szövetség.

Közleményükben leszögezik, az árstop bevezetése veszélybe sodorná a lakosság élelmiszerellátását, bizonyos termékek piaci hiányához vezetne, ami ösztönzőleg hatna a spekulációkra és fellendítené a feketegazdaságot. “Több ezer munkahely kerül veszélybe, mivel a vállalatok kénytelenek lesznek költségcsökkentő intézkedéseket hozni. Így nőni fognak az állam munkanélküliséggel kapcsolatos kiadásai” – olvasható a közleményben.

A Romalimenta szövetség úgy véli, hogy egy esetleges árstop átmenetileg látszólag mérsékeli az árakat, de egy sor negatív hatása lenne a teljes élelmiszer-ellátási láncra. Rámutattak arra is, hogy a sérülékeny ágazatok védelmét szolgáló intézkedésekről a termelőkkel konzultálva kellene döntenie a kormánynak, ellenkező esetben egy-egy ilyen intézkedés negatív hatásai messze meghaladják az előnyöket.