Marcel Vela belügyminiszter a legújabb katonai rendelet előírásait ismertette.

Április 18-tól újabb 14 napra felfüggesztik a Románia és tíz európai ország közötti repülőjáratot. Kivételt képeznek a humanitárius, áruszállító, valamint az állami gépek.

A kamionsofőrökhöz és a pilótákhoz hasonlóan a hajózási személyzetnek sem kell elkülönítésbe vonulnia, amennyiben nem mutatnak tüneteket.

A román-magyar határ mintájára a román-bolgár határ 30 km-es sávjában élő, a szomszédos országban dolgozó munkavállalóknak sem kell elkülönítésbe vonulniuk, amennyiben tünetmentesek.

Ebben az időszakban is nyitva maradnak az élelmiszerpiacok, ha betartják a járványügyi előírásokat.

Feloldották az előző katonai rendeletben előírt gabonaexport tilalmat, ugyanis sikerült feltölteni az állami tartalékokat.

Marcel Vela belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a külföldről, a vörös övezetnek számító országokból hazatérők hatósági karanténba kerülnek, és csak akkor mehetnek otthoni elkülönítésbe, ha már beteltek a helyek az intézményes karanténközpontokban.

Feloldják a gabonaexport tilalmát – jelentette be a belügyminiszter. Az intézkedés része a 9-es számú katonai rendeletnek, amelyet csütörtök este ismertetett Marcel Vela. A tárcavezető azzal indokolta a gabonaexport korábban elrendelt tilalmának megszüntetését, hogy a gabonatermékek forgalmazóival folytatott egyeztetések során megbizonyosodtak arról, elegendő mennyiségű gabonatartaléka van az országnak, nem fenyegeti veszély az élelmiszer-biztonságot a következő betakarításig. “Tájékoztatom a termelőket és kereskedőket, hogy már nem tiltott a gabonaexport” – nyomatékosított Marcel Vela.