A koronavírus járvány miatt rendkívüli egészségügyi intézkedések közepette kezdődik el az új tanév. Bizonytalanság uralkodik a gyerekek, a szülők és a pedagógusok körében is.

12.423 tanintézményben zöld forgatókönyv, 4.915 egységben sárga és 263 intézményben piros forgatókönyv szerint kezdődik a tanítás – jelentette be tegnap Monica Anisie oktatási miniszter. Tizenegy olyan megye van, ahol egyetlen tanintézmény sem kezdi a tanévet a piros forgatókönyv szerint. Hargita, Krassó-Szörény, Hunyad, Ialomiţa, Bihar, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Beszterce-Naszód, Kovászna és Vaslui megyéről van szó. Ezekben a megyékben a tanítás a zöld, vagy a sárga forgatókönyv szerint kezdődik az oktatási intézményekben. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tanfelügyelők minden egyes oktatási intézményt ellenőriztek. Hozzátette: a helyzet folyamatosan változik, emiatt közölték olyan későn az iskolakezdés mikéntjét.

Az 1-es, vagyis zöld forgatókönyv szerint az óvodások és az iskolások teljes létszámban jelen lesznek a tanteremben, az egészségügyi óvintézkedések betartásával. A 2-es, vagyis sárga forgatókönyv azt jelenti, hogy az óvodások, az elemi osztályosok, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek teljes létszámban jelen vannak, a többi osztály tanulói felváltva járnak iskolába, egy-két hetente cserélnek. A 3-as, vagyis piros módszer szerint minden gyermek on-line vesz részt az órákon.

A hatóságok arra kérik a szülőket, hogy bízzanak az iskolakezdést lehetővé tevő intézkedésekben, és küldjék iskolába a gyerekeiket.

Mindenkinek tennie kell azért, hogy az oktatás folytatódhasson – mondta Monica Anisie tanügyminiszter. Hozzátette: a járványhelyzet alakulásához mérten az oktatás aktuális forgatókönyvei változhatnak. A miniszter arról biztosított, hogy a gyerekek elektronikai eszközökhöz és internethez való hozzáférése nem probléma. Elmondta, hogy a járvány elleni védekezéshez szükséges felszerelések már az iskolák birtokában vannak. A miniszter tagadta a tanfelügyelők azon kijelentéseit, amelyek szerint az iskoláknak ne lennének a jelen helyzetben szükséges felszerelései.

 

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro