Nagy felháborodást keltett a helyiek körében, hogy noha egy év sem telt el a 135-ös számú megyei út Kobátfalva és Firtosmartosnos közötti szakaszának leaszfaltozása óta, az máris használhatatlanná vált. Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint nem a kivitelező hibázott, így új beruházásra van szükség.Az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) pályázva mintegy 12 millió lejt költhetett Hargita Megye Tanácsa a 135-ös megyei út Kobátfalva és Firtosmartonos közötti szakaszának teljes körű felújítására. A munkálat végül tavaly év végén fejeződött, így az említett településeken kívül egyszerűbben megközelíthetővé vált Tarcsafalva és Tordátfalva is. A helyiek öröme nem tarthatott sokáig, hiszen tavasszal már Tarcsafalva határában egy földcsuszamlás miatt elkezdett beszakadni az út. Akkor a helyszínen járt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is több szakember társaságában, akik megállapították, hogy független szakértői véleményre van szükség a helyzet tisztázása érdekében. A május óta eltelt időszakban folyamatosan romlott a helyzet, az út ugyanis további két helyszínen beszakadt. Éppen ezért veszélyessé vált a közlekedés és teljesen lezárták az érintett 500 méteres szakaszt az autósforgalom előtt.

Nagyon örültünk, hogy végre leaszfaltozták a megyei utat, nem gondoltuk volna, hogy kevesebb, mint egy év alatt teljesen használhatatlanná válik. Amíg kövezett volt, legalább lehetett közlekedni rajta, még ha lassan is – fogalmazott beletörődve egy helyi lakó a Székelyhonnak. Közben az interneten is elszabadultak az indulatok, többen Hargita Megye Tanácsának vezetőségét okolják, hogy egy rosszul elvégzett munkálatot vettek át és fizettek ki.Borboly Csaba azt nyilatkozta, hogy időközben elkészült a korábban említett független szakértői vélemény, amely megállapítja, hogy nem a kivitelező hibázott. Kiderült ugyanis, hogy a várhatónál jóval mélyebben csúszott meg a talaj – több mint tíz méteren –, így ezzel nem lehetett számolni.

Péter Zoltán siménfalvi polgármester megerősítette, az esőzések idején keletkeztek a nagyobb problémák, amikor elcsúszott az agyagos, palás talaj.Jelenleg az út le van zárva, de így is van néhány autóvezető, aki saját felelősségére használja a veszélyessé vált szakaszt – ezt egyébként mi is tapasztaltuk. A polgármester ugyanakkor azt javasolja, hogy a biztonság érdekében senki se használja a 135-ös megyei utat, inkább Siménfalváról indulva a 32-es községi úton haladva közelítse meg Tordátfalvát. Mi is kipróbáltuk a kerülőutat, amely ugyan eléggé szűk és kövezett, de jól használható.