Egy újonnan parlament elé terjesztett jogszabálytervezet értelmében egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a fák, facsemeték és gyökérhajtások kivágását, illetve gyökeres kiásását, akár az az országos erdészeti alap területén, akár azon kívül történik.

Az indoklások szerint a törvénymódosításra feltétlenül szükség van, mivel riasztóan megnőtt az illegális fakitermelés mértéke és a falopások száma. Ennek egyik fő oka a kezdeményezők szerint az, hogy a jelenlegi törvény csak ez bizonyos mennyiség fölött sorolja a bűncselekmények közé a falopást. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében ugyanis csak abban az esetben jár börtönbüntetés a falopásért, ha az eltulajdonított famennyiség értéke meghaladja egy köbméter fa átlagos árának ötszörösét.

Mivel a falopásokat gyakran magánszemélyek követik el, akik sokszor kezdetleges járműveken szállítják el a kivágott faanyagot, ennek mennyisége sokszor nem haladja meg a törvény által megszabott küszöböt – érvelnek a tervezet beterjesztői.