Döntő házként elutasította szerda este a képviselőház a gyermeknevelési pótlék többlépcsős emelését előíró sürgősségi rendeletet. Így a kormány kénytelen lesz megduplázni a gyerekpénz összegét. Az államfő szerda este már ki is fejtette hogy ellenzi a parlament döntését. Sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis „otromba populizmusnak” nevezte, hogy a Szociáldemokrata Párt elutasította a gyermekpénz többlépcsős emelését. Az államfő kijelentette: jómaga is többet akarna adni a romániai gyerekeknek, de „a vágyak soha nem oldják meg a pénzügyi problémákat”.

„A PSD magatartása otromba populizmusnak tűnik számomra, hogy ne használjak más kifejezést. Ők éppen úgy tudják, akárcsak a kormány, hogy nincs pénz. Gazdasági válságban vagyunk, problémáink vannak a világjárvány miatt, mert nem magunkban vagyunk, és más országok történései is befolyásolnak bennünket. (…) Annyi pénz van, amennyit a kormány kiszámított. Egyszerűen felelőtlenség kérdése, hogy futószalagon rombolj le minden olyan rendeletet, amelyek még megpróbálnak annyit megmenteni a kétségvetésből, amennyit lehet” – hangoztatta az államfő.

RMDSZ: ne a gyerekeken spóroljanak

Ezzel szemben a sürgősségi rendelet elutasítását támogató RMDSZ-frakció tagja, Csép Andrea képviselő egy szerda esti Facebook-bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyerekeken és családokon próbál spórolni a kormány. „Az RMDSZ következetesen azt kéri a kormánytól, hogy tartsák be a törvény előírásait és a családok mielőbb megkapják a megduplázott gyerekpénzt” – írta a politikus.

Az elutasított sürgősségi rendelet szintén előírta a gyerekpénz megduplázását, ám az összeg növelése több szakaszban történt volna. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20 százalékkal nőtt volna a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer – január elsején és július elsején – szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs értékével nőtt volna a pótlék minden évben.