Besztercei körútján a második mandátumára pályázó államfő elmondta, egyértelműen amellett van, hogy a polgármester-választás kétfordulós legyen. Hozzátette, természetesen erről politikai tárgyalásokat kell folytatni a parlamentben, de ha rajta múlna, egyértelműen a kétfordulós választásokat részesítené előnyben. „Így lenne korrekt, így lenne valós esélyük a közösségeknek arra, hogy a legjobb jelöltet válasszák” – fogalmazott Klaus Johannis.
Mint ismeretes, az RMDSZ-szel a Dăncilă-kormány megbuktatása előtt kötött megállapodásban a PNL megígérte ugyan a szövetségnek, hogy a választójog módosítása terén nem kerülik meg a parlamentet, viszont az USR-vel és az ALDE-val éppen a jelenlegi egyfordulós megmérettetésről való áttérésben állapodtak meg a liberálisok.
Kelemen Hunor, az RMDSZ-elnöke az államfőválasztás első fordulója előtt úgy nylatkozott, hogy az „ördöggel is hajlandó összefogni” a jelenlegi egyfordulós polgármester-választási rendszer megőrzéséért, amelyet legitimnek, demokratikusnak tart.
„Senki ne kérjen tőlem olyat, ami a magyar közösség érdekei ellen való: két forduló esetén startból elveszítenénk a potenciálisan megnyerhető polgármesteri tisztségeink húsz százalékát. A PNL az USR-rel és az ALDE-val eddig is támogatta a kétfordulós rendszerre való áttérést, de soha nem volt többségük átvinni, és ezután sem lesz, mert többen vagyunk, akik az egyfordulós rendszer megőrzését támogatjuk” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.