Nagy erejű, a Richter-skálán mért 5,8-as erősségű földrengés rázta meg vasárnapra virradóra Romániát. Az Országos Földfizikai Intézet tájékoztatása szerint a 3.38 órakor (vagyis nem sokkal a téli időszámításra való áttérés előtt) bekövetkezett földmozgás epicentruma Buzău megyében volt, mintegy 151 kilométeres mélységben. A földmozgást Bukarestben is érezni lehetett. A hatóságok esetleges károkról, illetve sérültekről egyelőre nem kaptak információt.
Ellenben sokan pánikba estek a földmozgás miatt, és hívni kezdték az 112-es sürgősségi hívószámot. Constantin Ionescu, az Országos Földfizikai Intézet igazgatója szerint a mostani volt a legnagyobb földrengés ebben az évben Romániában, ugyanakkor a jelenség beleillik a Vrancea megyei szeizmikus tevékenységek sorába. A szakember szerint nem várhatóak utórengések. A rengést különben Bulgáriában, a Moldovai Köztársaságban és Ukrajnában is észlelték.
A rengés epicentrumához legközelebb eső települések Nehoiu, Kovászna, Bodzaforduló, Kézdivásárhely. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a földmozgás hatására Bodzafordulón megszakadt az áramszolgáltatás, de rövid időn belül elhárították a meghibásodást. A Kovászna megyei katasztrófavédelem szóvivője, Marius Tolvaj szerint nem érkezett bejelentés arról, hogy anyagi kár keletkezett volna a földmozgás nyomán. Alis Grasu, a bukaresti mentőszolgálat vezetője szerint a földmozgást követő 15 percben 12 hívás érkezett az 112-es segélyhívó számra, a legtöbb esetben pánikroham miatt.