A fizetésünk több mint negyedét költjük élelmiszerekre és nem alkoholos italokra, több mint kétszer akkora arányban, mint amekkora az EU-s átlag. A tavalyi Eurostat-adatok szerint Romániában költünk a legnagyobb arányban élelmiszerekre és nem alkoholos italokra: a bérek 27,8 százaléka megy el ezekre a tételekre.

Romániában átlagosan 5,7 százalékot költünk alkoholos italokra, dohányra és narkotikumokra, 3,5 százalékot ruházatra és lábbelikre, 22,5 százalékot lakhatásra, víz-, gáz- és energiahasználatra illetve üzemanyagokra, 4,6 százalékot bútorzatra, egyéb lakáshoz szükséges felszerelésekre és javításokra, 6 százalékot egészségre, 11,2 százalékot utazásra, 4,1-et kommunikációra, 5,8 százalékot pihenésre és kultúrára, 2,1-et oktatásra és 3,1-et éttermekre, hotelekre, valamint 3,7 százalékot egyebekre.

Nemcsak az élelmiszerekre és nem alkoholos italokra költünk másképp. Alkoholra, dohányra, narkotikumokra szintén többet különítünk el, mint az EU-s átlag, az egészségünkre is többet áldozunk. Étteremre és hotelre is sokkal kevesebb megy el a fizetéshez képest, az EU-s átlag közel háromszorosa a romániainak. Sokkal több marad átlagban EU-s tagállamokban egyéb kiadásokra is.

https://infogram.com/eurostat18household-1h7k235lwwyv6xr