Karantén alá kerül a járvány egyik romániai gócponjának számító Ialomița megyei Țăndărei városa. Kivételt képez a teherforgalom.
14 napra felfüggesztetik a repülőjáratokat Románia és a következő országok között: Ausztria, Belgium, Svájc, USA, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Hollandia, Törökország és Irán. A rendelkezés április 5-től, 23 órától lép érvénybe. Április 8-tól újabb 14 napra függesztik fel a Románia és Franciaország, valamint Románia és Németország közötti légi járatokat. Kivételt képeznek a humanitárius vagy teherszállítmányok, állami gépek.
Megengedik a charter-járatokat a romániai idénymunkások számára más országok felé. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az egészségügy és a szociális munka területén dolgozókra.
A szükségállapot idejére felfüggesztik a közúti nemzetközi személyszállítást Románia és a következő országok között: Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Hollandia és Törökország.
A tünetmentes, 2,4 tonnánál nagyobb teherszállító járművek vezetői az országba való belépéskor egy egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot töltenek ki, amelyben feltüntetik a tartózkodási helyszínt, ahol két fuvar között elérhetőek lesznek. Nem kell tehát házi elkülönítésbe vagy karanténba vonulniuk.
Ezentúl nem kell járványügyi nyilatkozatot kitölteniük a Románián áthaladó, 2,4 tonnánál nagyobb teherszállító járművek vezetőinek, akkor, ha szigorúan a tranzitútvonalat követik, és 48 órán belül elhagyják az országot. Ha ezt az előírást nem tartják be, saját költségen 14 napra karanténba kerülnek.
Az egészségügyi dolgozók és családjaik védelme érdekében, és amennyiben igény van rá, a minisztériumoknak és az önkormányzatoknak kötelezően biztosítaniuk kell szálláshelyeket a közegészségügyi alkalmazottaknak, ahol a műszakok között pihenhetnek.
Az erdészeti bűncselekmények visszaszorítása érdekében a hadsereget is bevonják az ellenőrzésekbe.

 

Ezek a 7. számú katonai rendelet legfontosabb intézkedései