Felemás a szelektív hulladékgyűjtés sikere a székelyföldi városokban: van ahol – figyelemfelkeltő és tudatosító kampányok révén – jelentős növekedést sikerült elérni, máshol még gyerekcipőben jár a gyűjtés és újrahasznosítás. Az egybecsengő vélemény szerint azonban a városi lakosság nyitott és együttműködő, már nem „úri hóbort”, hanem felelős magatartás a szelektív gyűjtés.

Tamarának keresztelte el kabalafiguráját az RDE Hargita Kft.: a székelyudvarhelyi székhelyű köztisztasági vállalat újabb figyelemfelkeltő kampányának célja tájékoztatni a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjéről. Egyébként az elkövetkező hetekben önkéntesek várják majd az érdeklődőket a város több pontján, ahol bármilyen, a témába vágó kérdésre válaszolnak. A cég erőfeszítéseket tett az elmúlt évben a népszerűsítés terén, az eredmény sem maradt el, mondta el Körösfőy Sándor.

Az RDE Hargita Kft. igazgatója hozzátette, a szelektíven gyűjtött hulladék aránya hónapról hónapra növekszik, jelenleg a székelyudvarhelyi össz-hulladékmennyiség mintegy harminc százalékát teszi ki, és ha sikerül tartani az ütemet, év végére a havi átlag elérheti az ötven százalékot is. A szelektíven gyűjtött hulladék minőségének javítása lenne a következő lépés, de kérdéses, hogy lehet-e ezen a téren javítani – vetette fel az igazgató. Mint kifejtette, a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségi növekedésével együtt jár, hogy egyre romlik a minőség.

Egyelőre a mennyiség fontos

„Eddig, amikor szelektív gyűjtésről beszéltünk, az abban merült ki, hogy külön kukákba kerültek a PET-palackok, most ellenben a műanyagnak szánt gyűjtőbe bekerül más hulladék, például a joghurtos, húsos doboz is. Az nagyon jó, hogy most már ezeket a hulladékokat is külön gyűjti a lakosság, ellenben, mivel továbbra sem mossák ki, gyorsan megbüdösödik a műanyag. Így romlik a újrahasznosítható hulladék minősége, amelyet válogatással igyekszünk megoldani. Mi ezzel a kockázattal számoltunk, úgy véljük, nem baj, ha szennyezett, csak legyen szelektíven gyűjtve. Egyelőre megelégszünk azzal, ha a lakosság elkezd reálisan szelektíven gyűjteni” – jegyezte meg Körösfőy.

(Forrás:Székelyhon)