Szombat reggelig érvényes narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás és vihar veszélye miatt az ország területének háromnegyedére. 11 megyében (Hargita megyében is) és a fővárosban sárga viharriasztás van érvényben.

 

Az előrejelzések szerint péntek déltől szombat hajnali 2 óráig Máramarosban, Erdélyben, Moldvában, Dobrudzsában, Muntenia keleti és északi részén, valamint a hegyvidéki térségekben felhőszakadásokra kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 40, helyenként akár az 50-80 litert is négyzetméterenként. Emellett megerősödik a szél, villámlás, jégeső is várható.

 

Ugyanakkor szombat reggel 10 óráig sárga viharriasztás érvényes több megyére. Ezekben gyakori villámlásokra, záporokra, jégesőre kell számítani a fokozott légköri instabilitás miatt. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, elszórtan a 40-50 litert négyzetméterenként.

 

Az érintett megyék: Bihar, Arad, Krassó-Szörény, Temes, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu megye egy része és Bukarest.

 

Emellett hétfőn 10 óráig az ország egész területére vonatkozó sárga riasztás lesz érvényben rossz idő miatt.

 

Az ANM megjegyzi még, hogy a fokozott légköri instabilitás jövő hét elején is kitart az ország nagy részén