Több hatóság közösen tartott fokozott ellenőrzéseket az elmúlt napokban Hargita megyében: a maszkviselést és más, járványügyi előírások betartását ellenőrizték. Három nap alatt összesen jócskán több, mint százezer lejre bírságoltak.

Áruházakban, piacokon, tömegközlekedési eszközökön, üdülőtelepüléseken, vendéglátóhelyeken, strandokon, illetve zsúfoltabb szabadtéri helyszíneken végezett közös ellenőrzéseket több hatóság is Hargita megyében az elmúlt napokban. Az állami rendőrség, csendőrség, helyi rendőrségek, a tűzoltóság, a megyei munkaügyi felügyelőség, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság, valamint a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség képviselői főként a járványügyi előírások betartását vizsgálták, de gazdasági ellenőrzéseket is végeztek, illetve prevenciós célú – azaz felvilágosító – akciókban is részt vettek – mondta Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Maszk hiánya

Pénteken több, mint száz hatósági személy vett részt az akcióban, amelyben 14 alkalommal bírságoltak összesen 1600 lej értékben a maszkviselés hiánya miatt. Az ellenőrzés során 129 gazdasági egységet látogattak meg, továbbá 54 tömegközlekedési járművön is megvizsgálták a járványügyi előírások betartását. A buszokon 204-en utaztak, esetükben a maszkviselést ellenőrizték. Szombaton is száznál többen végeztek ellenőrzéseket megyeszerte, az akcióban részt vevő hatósági csoportok 139 céget – üzleteket, bevásárlóközpontokat, vendéglátóhelyeket, stb. – látogattak meg, ugyanakkor 173, tömegközlekedési eszközökön utazó személy esetében ellenőrizték a maszkviselés. Szombaton is a maszkviselés hiánya miatt kellett bírságoljanak leggyakrabban a hatóságok munkatársai, a 41 pénzbüntetés összértéke 14 250 lej.

Tetemes bírságok vasárnap

A vasárnapi pénzbírságok összértéke jócskán meghaladta a korábbi napokét. Az ellenőrzési, illetve megelőző célú akciókban résztvevők száma is akkor volt a legnagyobb. A hatóságok alkalmazottai 146 helyiséget jártak végig és 15 személyszállító kisbuszt ellenőriztek. 35 szabálysértést észleltek, nem csak a maszkviselést mellőző vendégek, vásárlók esetében, hanem a gazdasági egységeket működtetők esetében is, ezek miatt összesen 57 100 lej értékben róttak ki pénzbírságokat a hatóságok. A rendőrség gazdasági részlege, illetve a munkaügyi felügyelőség egyéb kihágásokat is tapasztalt a vendéglátóhelyeken, ezek miatt 44 600 lejre büntették meg az egységek működtetőit, valamint 5000 lej értékben foglaltak le lejárt szavatosságú vagy a könyvelésbe be nem vezetett árut – tájékoztatott Adrian Pănescu.

Folytatják az ellenőrzéseket

Noha leggyakrabban a maszkviselés hiánya miatt bírságoltak a hatóságok képviselői, a büntetések értéke azon gazdasági egységek esetében nagyobb, ahol nem tartották be a járványügyi előírásokat, például nem korlátozták a vendégek számát, nem biztosították a megfelelő távolságtartás lehetőségét, nem mérték a testhőmérsékletet, nem biztosították a fertőtlenítőszereket. Az ellenőrök azt is tapasztalták, hogy a vendéglátóhelyeken a fiatalok kevésbé tartják be az egy asztalnál helyet foglaló személyek számára vonatkozó korlátozásokat – számolt be róla prefektusi hivatal szóvivője. Adrian Pănescu azt is elmondta, hogy a fokozott ellenőrzések folytatódnak az elkövetkező időszakban is.

(Forrás: Székelyhon)