A politikai pártok, a nemzeti kisebbségekhez tartozó szervezetek, a politikai szövetségek, a választási szövetségek és a független jelöltek július 20-tól megkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését a helyi és megyei tanácsos-, polgármester és megyei tanácselnökjelöltek számára, akik indulni szeretnének a szeptemberi helyhatósági választásokon – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság.

A 2020/135-ös törvény értelmében az idei helyhatósági választásokat szeptember 27-én tartják. A támogató aláírások gyűjtését július 20-án lehet elkezdeni. A választási szövetségek regisztrációs ideje augusztus 7–11., a jelöltlistákat augusztus 7. és 18. között kell benyújtani.

Eredetileg június végén kellett volna megszervezni a választásokat, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba az a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat. A jogszabály lerövidítette a választási előkészületek időtartamát, és felére csökkentette a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. Lehetővé tették az elektronikus (internetes) aláírásgyűjtést, továbbá azt is, hogy a pártok és a független jelöltek elektronikus úton juttassák el a választási bizottsághoz az induláshoz szükséges dokumentumokat.

A fertőzések üteme másfél hónapja ismét növekvőben van, és most már másfélszer annyi fertőzöttet diagnosztizálnak naponta, mint ahányat a járvány első, áprilisi tetőzésekor, amikor először halasztották el az önkormányzati választásokat.