Több mint négyezer gazdasági társaságnál ellenőrizték a hétvégén a belügyi szervek a veszélyhelyzet idejére elrendelt intézkedések betartását – közölte vasárnap a belügyminisztérium szóvivője.

Az országos szintű ellenőrzések keretében összesen 4052 terasznál, kocsmánál, szabadtéri és tengerparti klubnál vizsgálták meg, hogy betartják-e koronavírus terjedésének fékezését célzó hatósági intézkedéseket, és 42 helyen észleltek szabálysértéseket.

Tizenegy céget összesen több mint 10 ezer lejre bírságoltak meg olyan, zárt térben tartott rendezvények szervezése miatt, amelyeket tiltanak a hatályos rendelkezések.

328 bírságot róttak ki egyéni óvintézkedések be nem tartása miatt, 19 bírságot a lakhelyi elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt, továbbá kilenc büntetést a teraszoknak a fizikai távolságtartás betartását lehetővé tevő kialakítására vonatkozó szabályok megszegése miatt.

Emellett 344 bírságot szabtak ki az 1991/61-es törvénybe foglaltak megsértése, valamint további 260 büntetést más jellegű rendellenességek miatt.

A pénteken és szombaton folytatott ellenőrzéseken rendőrök, csendőrök, helyi rendőrök, állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságok, az egészségügyi minisztérium és a munkaügyi minisztérium képviselői vettek részt.