Az elmúlt héten összesen tíz alkalommal riasztották lakott területen felbukkanó medvék miatt a csendőrséget Hargita megyében. Néhány bejelentés érkezett külterületeken, esztenákon megjelenő nagyvadakról is. Idén eddig közel százzal kevesebb alkalommal riasztották a csendőröket, mint tavaly az év ezen időszakáig.

A Hargita Megyei Csendőrség tájékoztatása szerint múlt héten Balánbányán, Felsőboldogfalván, Csíkszentgyörgyön, Csíkszentdomokoson, Jenőfalván, Maroshévízen, Tusnádfürdőn, Zetelakán és Csíksomlyón láttak medvéket. Lakott területen kívül pedig a 11C jelzésű országúton, Sepsibükszád és a Szent Anna-tó közötti útszakaszon. Ugyanakkor két esetben esztenákon támadtak háziállatokra a nagyvadak Balánbánya, valamint Felsőboldogfalva közelében, elpusztítottak egy tehenet és egy juhot.

A Karcfalvához tartozó Jenőfalván egy villanypásztor szálaiba gabalyodott medvéhez siettek ki a hatóságiak. Az állatot a közelben termelt kukorica vonzotta oda. Tusnádfürdőről pedig egy panzió közelében bóklászó anyamedvét és bocsait űzték el a csendőrök.