Már nem kötelezhetik lakhelyi elkülönítésre a kórházból kibocsátott, az új típusú koronavírussal fertőzött pácienseket.

A vonatkozó törvényben a karantén kötelezettség ajánlássá változott. Nelu Tataru egészségügyi miniszter felelős magatartásra szólította fel a lakosságot és arra kérte az orvosokat, hogy győzzék meg a kórházból kibocsátott személyeket a járvány megfékezésének fontosságáról. A tárcavezető hangsúlyozta, a törvény a továbbiakban is bünteti a fertőző betegségek terjedésének megfékezését akadályozó tetteket. Nelu Tataru tegnap közölte, a tünetmentes, vagy a betegségből kigyógyult személyek pontos felvilágosítást kapnak az orvosoktól a fertőző betegségek terjedéséről, és arról, hogy mit kockáztatnak amennyiben nem maradnak még pár napig házi karanténban. Jelenleg Romániában 59 ezer személy van lakhelyi elkülönítésben, 700-an intézményes karanténban tartózkodnak. Közel 6 ezer, COVID 19-el diagnosztizált személyt a kórházakban ápolnak.

Olyan törvénytervezetet készít elő a kormány, amely alapján továbbra is karanténban vagy házi elkülönítésben tarthatók a koronavírusfertőzöttek, miután az Alkotmánybíróság úgy döntött, a páciensek beleegyezése nélkül nem tarthatók a kórházban.

Az új törvény, amelyet a legközelebbi ülésén vitat meg a kabinet, valamennyi eddig elfogadott, a kórházi kezelésekről és a karanténkötelezettségről szóló miniszteri rendeletet magába foglal majd. Ezt mondta Nelu Tătaru, az egészségügyi tárca vezetője, hangsúlyozva, a kabinet tudja úgy módosítani a vonatkozó jogszabályokat, hogy ismét törvényerőre emelkedjenek, ahhoz azonban szüksége van az orvostársadalom együttműködésére is. Kijelentette, csak a módosításokkal oldható fel a jelenlegi egészségügyi és törvényi bizonytalanság.