November 26-ig kérhetnek európai uniós támogatást az Országos Vidékfejlesztési Alapból három különböző pályázatban a fiatal gazdák, társulások és a gyümölcstermesztők – tájékoztatott Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági Minisztérium RMDSZ-es államtitkára.

Az első pályázat a fiatal gazdákat célozza meg. A nekik elkülönített költségvetés 100 millió euró, amelyből 30 millió a hegyvidéken élő gazdák számára érhető el. Egy gazda mintegy 60-70 ezer eurót igényelhet. A támogatás mértéke függ attól, hogy feldolgozásra kéri az összeget vagy a biogazdaság fejlesztésére.

A második pályázatot a kisgazdaságoknak írja ki a mezőgazdasági szaktárca, itt a támogatások költségvetése 87 millió euró, ebből 26 millió a hegyvidéki gazdaságoknak jár.

Egy pályázó legfeljebb 15 ezer eurót hívhat le kisgazdáságának fejlesztésére. A 100%-ban vissza nem térítendő támogatásokat három évre adják, és két részletben folyósítják.

A harmadik pályázatot a beszállítói és a kiszolgálói láncok fejlesztésére írják ki. Itt egyaránt jogosultak a pályázásra az egyéni termelők, gazdasági társulások, civil szervezetek. Egy pályázatban legfeljebb 250 ezer euró hívható le például tanulmányok elvégzésére, beruházásokra.