A szaktárca tájékoztatása szerint idén mintegy 2 millió dózist terveznek beszerezni az influenza elleni oltóanyagból, hogy minél többen megkaphassák az ingyenes oltást a megfertőződés kockázatának leginkább kitett személyek közül.

Első körben 300 ezer adag vakcinát rendeltek meg, majd további egymillió dózis érkezik az országba, és ha igény lesz rá, még be tudnak szerezni 700 ezer adagot. Ezeket – a korábbi évekhez hasonlóan – több szakaszban juttatják majd el a megyei egészségügyi igazgatóságokhoz, amelyek szétosztják a családorvosi rendelőknek és a kórházaknak.

Az influenza elleni oltási kampány keretében elsősorban a 65 éven felüliek, a krónikus betegek, továbbá az intézményesített ellátásban részesülő gyerekek és idősek, az egészségügyi alkalmazottak és a várandós nők kaphatják meg az oltást térítésmentesen. Az orvosok ajánlása szerint a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjába tartozó személyek akkor is megkaphatják az influenza elleni vakcinát, ha korábban koronavírus ellen is beoltották őket – áll a szaktárca közleményében.