Jóváhagyták csütörtökön a tanévkezdés módjára vonatkozó forgatókönyveket a megyei katasztrófavédelmi bizottságok. Mint a kora esti órákban kiderült, Hargita megye kedvező helyzetben van, ugyanis egyetlen tanintézmény sem kényszerült arra, hogy piros forgatókönyv szerint, azaz kizárólag online oktatással kezdje a tanévet. A sárga forgatókönyv viszont több esetben is alkalmazva lesz. Azért választották végül többen is ezt a megoldást, mert az infrastrukturális vagy személyzethiány miatt nem tudták volna tiszteletben tartani a járványügyi előírásokat a zöld, azaz a hagyományos iskolakezdés esetén. Ennek értelmében Hargita megye 438 tanintézménye közül 63-ban indul sárga forgatókönyv.

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal weboldalán közzétett döntés mellékletéből az is kiderül, pontosan mely tanintézmények érintettek a sárga forgatókönyv szerinti indulásban. A legkedvezőtlenebb helyzetben Csíkszereda van, mivel a hargitai megyeszékhely összes tanintézménye a hibrid oktatási rendszer szerint indítja a tanévet.

Összesen 36 intézményről van szó, ebbe beletartoznak az óvodák és iskolák mellett más oktatási központok is, mint például az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, a Tanulók Klubja vagy az Iskolás Sportklub.

Csíkcsicsóban ugyancsak a sárga forgatókönyv szerint indul a község mindhárom oktatási intézménye, ahogy Csíkszentmihályon és a közigazgatásilag hozzá tartozó Lóvészen is.

Székelykeresztúron az Orbán Balázs Gimnázium és a Mesevár, valamint a Napsugár óvoda van hasonló helyzetben.

Székelyudvarhelyen pedig a Marin Preda Gimnázium, az Eötvös József Szakközépiskola és a Tanulók Klubjának diákjai tanulnak majd a hagyományos és online oktatás ötvözését jelentő sárga forgatókönyv szerint.