Megjelent a Hivatalos Közlönyben a bölcsődék és óvodák nyári megnyitására vonatkozó, az oktatási, egészségügyi és a munkaügyi minisztérium által kidolgozott szabályzat. Monica Anisie tanügyminiszter nyilatkozata szerint ezzel a magánkézben lévő óvodák és bölcsődék már holnaptól megnyithatnak, amennyiben teljesíteni tudják a követelményeket.

Az állami tanintézmények esetében a szabályzat rögzíti, hogy azok a szülők, akik igénybe vennék az állami bölcsődék és óvodák szolgáltatásait, és a nyári vakáció idején is odavinnék gyerekeiket, hétfőtől kérhetik ezek felvételét abban az intézményben, amelybe a gyerek év közben járt. A kéréseket a tanfelügyelőség összesíti, majd elküldi az intézményeket fenntartó önkormányzatoknak, hogy döntsenek arról, hogy melyik oktatási egységet nyitják meg. Az érintett bölcsődék és óvodák listáját közzéteszik a tanfelügyelőségek székhelyén és ezek honlapján.

A rendelkezéseket a magán és állami óvodáknak egyaránt be kell tartaniuk. A vakáció alatt csak szórakoztató jellegű tevékenységek lesznek. A foglalkozás egyénileg zajlik, a nem fertőtleníthető játékokat nem veszik elő, a gyerekek sokat fognak a szabadban tartózkodni.

A szabályzat értelmében a gyermekeket egy kijelölt személynek kell fogadnia az intézmény ajtajában, a program végén pedig a szülőnek szintén az ajtóban kell várnia a gyermeket, ezzel elkerülhető a járkálás az óvodában, bölcsődében.

Gondoskodnak arról, hogy érkezéskor és hazainduláskor ne alakuljanak ki torlódások.

A 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérséklettel jelentkező gyerekeket nem fogadják az óvodában.

A gyerekek nem hozhatnak otthonról játékot az óvodába.

Az ágyakat, matracokat kizárólag ugyanazok a gyermekek használhatják.

A nevelőknek gondjuk lesz arra is, hogy minden gyerek legalább 20 másodpercig mossa a kezét. A program végén minden olyan tárgyat (asztalokat, székeket, szekrényeket, kilincseket, korlátokat, játékokat, stb.), amihez a gyerekek hozzáérhettek, alaposan fertőtlenítenek. Ugyanakkor naponta kétszer, lefekvés előtt és a nap végén takarítani kell.

A légkondicionáló berendezések használata tilos.

Az asztalok helyét megjelölik, csökkentik a gyerekek számát a csoportokban úgy, hogy minden gyerekre jusson legalább 4,5 négyzetméter felület, az ebédlőben és a hálóban a gyerekeknek mindenkor legalább két méter távolságra kell lenniük egymástól.

Az alkalmazottak folyamatosan arcmaszkot viselnek, amelyeket legtöbb négyóránként cserélnek. Az intézményen belül nem az utcai cipőben járnak, pelenkacserénél pedig egyszer használatos kesztyűt kell használjanak – írja még a szabályzat.