Számos háztartást és pincét öntött el, valamint utakat, hidakat is elmosott a heves esőzések miatt keletkezett áradás hétfőn este Homoródszentmárton, Etéd és Parajd községekben. A települések vezetői összesítik ugyan a károkat, de el sem tudják képzelni, mikor kapnak támogatást a helyreállításhoz. A Gyepes és a Nagy-Homoród patakok áradtak meg a legjobban Homoródszentmárton községben a heves esőzések miatt – tájékoztatta a Székelyhont Jakab Attila polgármester. Mint mondta, számtalan utat megrongált a víz, ám a legnagyobb gondok a községközpontban, illetve Gyepesben és Abásfalván voltak, ahol a házakba is behatolt az ár. A medréből kilépő Nagy-Homoród átfolyt a Homoródszentmártonban épített ideiglenes hídon, de szerencsére azt sikerült járhatóvá tenni egy órán belül.
Az állami segélyhez sok reményt nem fűz Jakab, hiszen máshol is gondok vannak az országban és kérdéses, hogy van-e mindenre elegendő pénz az államkasszában. Ettől függetlenül elkészítik és továbbítják a kárjelentéseket.

Negyven éve nem volt akkora árvíz Parajd községben, mint hétfőn este, amikor csupán húsz percig esett hevesebben az eső – fejtette ki Bokor Sándor parajdi polgármester. Rámutatott, a Kis-Küküllő szerencsére nem lépett ki a medréből, de a patakok és a hordalékok miatt eldugult sáncokból kitóduló víz bizony nagy károkat okozott. Információi szerint nem volt háztartás a községben, amit ne öntött volna el az ár. Nagyobb problémák összesen 150 portán történtek, ahol felteltek a pincék és az épületekbe is behatolt a víz. A legnagyobb gondok Alsósófalván és Parajdon voltak. Utóbbi településen több utcában is patakként folyt le a víz: különösen veszélyes volt a helyzet a Baromtér utcában. A településvezető arra is kitért, hogy számtalan utat megrongált az ár. Mindemellett kedden még több háztartásból és pincéből is szivattyúzták a vizet a környékbeli önkéntes tűzoltók segítségével. Úgy véli, egy részletes árvízvédelmi stratégia kidolgozásával és annak megvalósításával lehetne védekezni a hasonló történések ellen. Ők is folyamatosan összegzik a károkat, ám kétségesnek tartják, hogy a központi költségvetésből kaphatnak pénzt a helyreállításokra.

Etéd községben, Kőrispatakon, a domboldalakról lezúduló víz sok hordalékot sodort a faluba vezető 136A jelzésű megyei útra. A település központjában homokzsákokkal igyekeztek eltorlaszolni portáikat az emberek, aggódva kémlelve a megáradt Küsmöd-patak vízállását. Sajnos erőfeszítéseik hiábavalónak bizonyultak, hiszen így is több utcát öntött el a medréből kilépő patak vize, beleértve a megyei út egy részét is. Az ár udvarokra, pincékbe és több háztartásba is betört. Sokan otthonukban ragadtak, mások pedig nem tudtak hazamenni, amíg le nem apadt a vízszint. Siklód fele vették az irányt a Székelyhontól, hajnali egy óra körül, amikor Kőrispatakon némileg javulni látszott a helyzet, ám Küsmödnél tovább nem jutottak, hiszen hetven centi mély árkokat mosott az ár a felújítás alatt álló kövezett megyei útba. Tiboldi Elek ideiglenesen kinevezett polgármestertől kedden megtudtuk, hogy csak egy szakasza rongálódott meg az útnak, amit járhatóvá is tettek. A károkat sorolva ugyanakkor elmondta, több út és utca is megrongálódott, egy pallót és lengőhidakat is elvittek a megáradt patakok, valamint Etéden pincéket és három háztartást is elöntött a víz. Ők is központi segélyét fognak kérni, de Tiboldi sem tudja, mikor utalnak majd pénzt a károk rendbetételére.