Az ország számos megyéjében már egy ideje elfogyott a csecsemőknek beadandó többkomponensű védőoltás, és most már Hargita megye is felkerült erre a listára. Az egészségügyi igazgatóságnak ugyan volt elegendő vakcinája készleten, de korábban több másik megyét is ki kellett segítsenek ebből, így múlt héten itt is hiány alakult ki.

A csecsemőknek 2, 4, illetve 6 hónapos korban beadandó, hexavalens oltásként ismert, hepatitis B, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás, valamint a B típusú Haemophilus influenzae ellen védő kombinált oltóanyag az, ami kifogyott a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság raktárából. Sajnos nálunk a raktárból már kifogyott.

Az Udvarhely környéki háziorvosoknak tudtunk adni utoljára, múlt héten, tehát őket el tudtuk látni a következő hetekre, de a gyergyóiaknak már nem tudtunk adni. Gyergyó vidékén és Csíkszeredában van néhány orvos, akik korábban jöttek és még kaptak, de a többieknek nincs – tájékoztatott az oltóanyaghelyzetről Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.