A parlament dönt sarkalatos törvénnyel a parlamenti választások dátumáról, ezt írja elő az a törvénytervezet, amelyet első házként fogadott el a felsőház plénuma, amelyet az RMDSZ és a baloldali többség támogatott. Nem sokkal később a képviselőház is megszavazta a jogszabálymódosítást. Ez a megoldás biztosítja, hogy a parlamenti politikai alakulatok nagy többséggel keressék és találják meg a legjobb megoldást – közölte Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A tervezet továbbá előírja, hogy fele annyi támogatói aláírásra lesz szükség, mint eddig, és a jelöltek online is leadhatják a jelöléshez szükséges iratcsomót. A módosításra a járványügyi helyzet miatt volt szükség, mutatott rá Cseke Attila.

“Az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, ezt tartottuk szem előtt, amikor a hatályos törvények módosítását támogattuk. A cél az, hogy a szavazásokat biztonságos körülmények között szervezzék meg az illetékes hatóságok” – mondta. A tervezet továbbá a szavazás napja előtti, eddig 90 napos választási procedúrát 60 napra csökkenti le. “Erre a rendelkezésre azért volt szükség, mert különben a szeptember végére tervezett helyhatósági és a következő parlamenti választásokat megelőző eljárások egymásra csúsztak volna” – mutatott rá az RMDSZ szenátora.

Másfelől az államfőnek a választásokat követően legkésőbb 20 napon belül össze kell hívnia az új törvényhozás alakuló ülését. A törvény kezdeményezőinek értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy Romániában 2020. december 6. és 2021 március 15. között kell a következő parlamenti választást megszervezni, hacsak nem áll elő a jelenlegi parlament mandátumának meghosszabbítását előidéző helyzet, például újabb rendkívüli állapot, írja összefoglalójában az MTI.

A kezdeményezők szerint ez rendkívül tág időkeret, és a választások időpontjának kiemelt fontossága is arra készteti a parlamentet, hogy ne ruházza át ennek eldöntését a kormányra, ahogyan egyébként a választási törvényben szerepel. A baloldali parlamenti többség korábban hasonló módon elvette a kormánytól a járvány miatt júniusról elhalasztott önkormányzati választások kiírásának jogát is, amelyet aztán szeptember 27-re tűzött ki. A választások időpontjának taktikai jelentőséget tulajdonítanak a román pártok. A tavaly óta ellenzékben lévő, de a jelenlegi parlamentben erőfölénnyel rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) minél későbbi, a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt leszálló ágba került Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig minél korábbi időpontban érdekelt. A tervezetről végső döntést a képviselőház plénuma hoz, ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. Mint ismert, az önkormányzati választás esetében is 90 napról 60-ra szűkült a procedúra és a rendelkezés kiállta az alkotmányossági normakontrollt – írja még az RMDSZ közleményében.

 

(Forrás: Maszol)