A székelyudvarhelyi Szent István-napi ünnepség, valamint a hozzá kapcsolódó események megkapták az összes hatósági engedélyt (közterület-foglalás, a közegészségügyi engedély, rendőrségi engedély stb.), a szervezés feltételeit a 2941-es, azaz idén június 19-i rendelet szabályozza – magyarázta Zörgő Noémi. A Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője kifejtette: a rendeletben pontosan szabályozzák a szabadtéri rendezvények berendezését, a beléptetést, az előzetes regisztrációt.

Elkerítik a teret

A szabályozás értelmében tehát a részvétel feltétele a maszk viselése, illetve az előzetes regisztráció. Ez utóbbira nem csak a zsúfoltság elkerülése miatt van szükség, hanem azért is, hogy egy esetleges járványtani kivizsgálás esetén a részvevők névsorát a hatóságok rendelkezésére lehessen bocsátani. Ugyanakkor, a szervezőknek a helyszínen lehetőséget kell biztosítaniuk a kézmosáshoz, külön bejáratot és kijáratot kell kialakítaniuk az események helyszínéül szolgáló Márton Áron térre, testhőmérséklet-mérés is lesz, illetve kézfertőtlenítő, valamint a nézőteret le kell választani a köztér többi részétől, ahol székek egymástól 2 méteres távolságban lesznek elhelyezve. „Mivel a rendelet tiltja étel vagy ital fogyasztását, ezért idén elmarad az új kenyér kóstolása a helyszínen. A pékségek által felajánlott kenyereket augusztus 21-én szállítjuk ki a rászoruló családoknak, szociális területen tevékenykedő szervezeteknek” – közölte továbbá a sajtószóvivő.

A téren köszöntik a házaspárokat

A jubiláló házasok köszöntését ezúttal augusztus 19-én szintén a Patkóban tartják: a felhívásra mintegy 60 pár jelentkezett. „A kezdés előtt egy órával nyitjuk a bejáratot. A kijelölt székekre ülnek a párok, szigorúan maszkban. A házastársak között nem, de a házaspárok között két méteres távolság lesz. Minden ünneplő pár legtöbb két személyt hozhat magával az ünnepségre. Az ünnepség menete minden más tekintetben követi az eddigieket – sorolta az illetékes.

Online megnyitó és kis létszámú ünnepség

Augusztus 20-án a Magyar történelmi zászlósor című, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeummal közösen szervezett kiállítás megnyitóját online tartja majd a Haáz Rezső Múzeum, a közvetítést a közgyűjtemény Facebook-oldalán lehet követni. Ezt követően, 18 órától lesz a Márton Áron téren a Szent István-napi ünnepi műsor: a kenyéráldás, az Udvarhely Néptáncműhely és az Alla Breve Vegyeskar fellépése, majd este nyolctól a Tomcsa Sándor Színház színészegyüttesének a koncertje. A Márton Áron tér méretéből adódóan a csütörtöki ünnepségen összesen 250-en vehetnek részt, ezért előre regisztrálni kell: csak azokat engedik be a szervezők, akik bejelentkeztek.