Jelentősen lecsökkent a véradók száma országszerte, illetve Hargita és Maros megyében is, mindenféle vértípusból kis készlettel rendelkezik a Hargita Megyei Vérközpont, és gondot jelent az is, hogy felhívásaikra is kevés véradó jelentkezik. Kiderült, a potenciális véradók egy részét a koronavírusteszttől való félelem tántorította el a véradástól, ezért a vérközpont Facebook-bejegyzésben volt kénytelen felhívni a figyelmet arra, hogy nem végeznek ilyen vizsgálatot.

Minden évben lecsökken a véradók száma a nyári hónapokban, ez azonban idén még inkább jellemző Hargita megyében. A kialakult helyzet miatt mindenféle vértípusból jelentősen megcsappant a Hargita Megyei Vérközpont készlete – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől, Kopacz Ildikótól. A vérközpont már Facebook-bejegyzésben is felhívta a figyelmet arra, hogy vérre ebben az időszakban is szükség van, hiszen a fogyasztás éppen olyan nagy, mint az év más időszakaiban, ezért véradásra kérték a lakosságot. „Mi megyünk terepre, de sajnos oda sem igen jönnek. Érthetetlen, mert tulajdonképpen otthonukhoz közel történik a vérvétel, de nem jönnek vért adni” – fogalmazott a vérközpont vezetője, hozzáfűzve, hogy a betegek hozzátartozóit is fokozottan kérik, hogy ismerőseik körében ők is toborozzanak véradókat.

Távolmaradás egy tévhit miatt

Kiderült az is, a potenciális véradók egy részét az tántorítja el a véradástól, hogy úgy tudják, koronavírustesztet is elvégeznek, ezért az esetleges pozitív eredménytől tartva nem jelentkeznek véradásra. Nem végeznek koronavírustesztet a véradásnál – hangsúlyozta a tévhitek eloszlatása érdekében Kopacz Ildikó. Az intézmény minap Facebook-oldalán is felhívta erre a figyelmet, részletesen felsorolva, hogy milyen vizsgálatokat végeznek el a véradók esetében.

Nem kell várakozni

A vérközpont vezetője kérdésünkre elmondta, a megye állandó véradási helyszínein a vészhelyzeti időszakban is fogadják a véradókat. Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson ugyan előjegyzés alapján lehet csak vért adni, de ennek inkább előnye van, hiszen így nem kell várakozni. Székelyudvarhelyen a városi kórház 0266-212 187-es telefonszámán a 169-es belső szám kapcsolását kérve lehet időpontot kérni a véradásra, amelyre minden kedden 7.30-tól 11.30-ig van lehetőség a poliklinika épületében lévő véradási helyiségben. Gyergyószentmiklóson a Vöröskereszt nyújt segítséget a vérközpontnak az előjegyzések elvégzésében, időpontot a 0735-551 400-as telefonszámon lehet kérni. Gyergyószentmiklósón havonta két alkalommal fogadják a véradókat: legközelebb augusztus 5-én, majd augusztus 19-én. Csíkszeredában a vérközpont székhelyén nincs szükség előjegyzésre, hiszen ott többen dolgoznak, de a járványügyi előírásokat betartva fogadják a véradókat – tájékoztatott a vérközpont vezetője.

(Forrás: Székelyhon)