Állami finanszírozásból és Hargita Megye Tanácsának támogatásával vásároltak egy modern, vesekőzúzó berendezést a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára. Az utolsó generációs berendezés a legújabb modell a piacon, amiből ez az egyetlen Romániában. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, hogy a járvány tombolása ellenére a kórház a normál működéséhez kezd visszatérni, ennek értelmében az átalakított osztályokat is visszarendezik a megfelelő elkülönítési helyszínek biztosításával.„Ezek mellett egy hiánypótló vesekőzúzó berendezést sikerült beszereznünk. A kórházunk újabb lépcsőfokot lépett ezáltal” – fogalmazott, hozzátéve, egy tavalyi kormányzati támogatásból sikerült megvásárolni a berendezést az RMDSZ és a megyei tanács közbejárásával.

Az eseményen Borboly Csaba megyei tanácselnök méltatta a parlamenti csoportok közreműködését az eszköz beszerzésében: „A kilencven százalékos állami támogatást a megyei tanács tíz százaléka egészítette ki. Ez egy újabb lépés a regionális klinika besorolásának irányában” – fejtette ki. A berendezés működéséről Albert Claudiu urológus főorvos és Kosza Hunor urológus szakorvos árult el részleteket. Megtudtuk, a non-invazív gyógyító eljárás során nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatás tűszúrások, műtéti feltárás és az ezekkel járó kellemetlenségek nélkül érhető el. Ezzel a géppel egy hullám segítségével tudjuk összetörni a veseköveket, amelyek majd a húgyvezetéken keresztül távoznak. Úgy működik, akárcsak az ultrahang-sugarak – avattak be a részletekbe.

A beavatkozás negyven percig tart, és nincs szükség a páciens kórházi beutalására, hiszen a további megfigyelés csupán egy órát tart. Az Amerikai Egyesült Államokban gyártott Storz márkájú gép felszereltsége egyedülálló az országban, összértéke 4,1 millió lej, a helység kialakításának összege (17 ezer lej) pedig saját forrásból valósult meg.