Tavaly, az előző évekhez képest jóval kevesebben jelentkeztek a Maros és Hargita megyei ügynökségeknél is, hogy nyilvántartásba vegyék őket és részesüljenek a munkanélküli segélyben. Míg előző években megközelítette az ezret a jelentkező diákok száma, tavaly Hargita megyében 489, míg Maros megyében 320-an nyújtották be a kérést. Azok a végzős diákok, akik munkakeresőként bejelentkeznek, nemcsak havi 250 lejes juttatásban részesülnek (fél évig), hanem segítenek nekik állást találni, és továbbképzéseken vehetnek részt.

A nyilvántartásba vétel egyik legnagyobb előnye az ezzel járó egészségbiztosítás, hiszen amint a fiatalok kikerülnek az iskolapadból, megszűnik a biztosított státusuk, és nem fedezett az egészségügyi ellátásuk. Hónap végéig lehet jelentkezni Mint a Hargita megyei ügynökség felügyelőjétől, Manu Simona elmondta, a 2019-2020-es tanév középiskolai végzősei július 28-áig jelentkezhetnek az ügynökségeknél. Abban az esetben, ha valakinek valamilyen tantárgyból nincs lezárva a tanulmányi helyzete, akkor a 60 nap attól a dátumtól számítódik, amikor minden tantárgyból le lesz zárva, ezt a dátumot kell tartalmazza az oktatási intézmény által kiállított igazolás is.

A bejelentkezéshez szükséges iratcsomó a következőket kell tartalmazza: személyi igazolvány, eredeti és másolat; az oktatási intézmény által kiállított iskolai végzettséget és szakmai végzettséget igazoló irat (eredeti és másolat). Abban az esetben, ha a végzős nem jelentkezik be a 60 napos határidő alatt, segítenek neki munkát keresni, továbbképző tanfolyamokra is járhat, de nem lesz joga munkanélküli segélyben részesülni. A szakiskolát végzettek esetében a 60 napos határidő akkortól kezdődik, amikor a gyakorlatot is befejezték, míg a felsőfokú végzettek esetében az utolsó év befejezésétől vagy az államvizsga dátumától számítódik.

Online kell időpontot kérni

Manu Simona figyelmeztetett arra, hogy az érintett végzősöknek online kell időpontot kérniük, hogy leadhassák a szükséges iratokat. Időpontot lehet kérni a locuridemuncahargita.ro oldalon a Munkanélküliség fül alatt. Itt ki lehet választani azt az ügynökséget, amely legközelebb van az igénylő lakhelyéhez és a napot, amikor az illető el tudja vinni az iratokat. Az órát, az addig beérkezett programálások függvényében a számítógépes rendszer adja meg. Arra kérik az érintetteket, hogy 5-10 perccel a megszabott idő előtt jelenjenek meg a helyszínen.