Számos országba már csak negatív koronavírusteszttel utazhatnak be szerdától a román állampolgárok, fontos azonban tudni, hogy a csak román nyelven kiállított teszteredményt nem fogadják el a külföldi határátlépéskor. A laboratóriumokban a vizsgálat igénylésekor jelezni kell, hogy külföldi utazáshoz kell a teszt, és hasznos mielőbb időpontot foglalni a vizsgálatra, ugyanis egyes laboratóriumok már most is a kapacitásuk határán állnak.

Legalább húsz európai állam függesztette fel teljesen vagy korlátozta a román állampolgárok belépését országa területére az elmúlt napokban. Jó néhány országban a feltételekhez – azaz többnyire negatív koronavírusteszt meglétéhez – kötött határátlépés szerdától lép érvénybe. Fontos azonban tudni, hogy ezekben az országokban csak angol, illetve az adott állam hivatalos nyelvén kiállított koronavírusteszteket fogadnak el. Éppen ezért már a koronavírus-tesztre történő időpontkéréskor érdemes megérdeklődni, hogy angol nyelvű fordítást kiállít-e a laboratórium.

Elutazás előtt a csak román nyelven kiállított koronavírustesztről hiteles angol nyelvű fordítást kell készíttetni, azzal már remélhetőleg be lehet lépni az adott országba, a biztos azonban az, ha már eleve angol nyelven is kiállítja a laboratórium a teszt eredményét – tudtuk meg Adrian Pănescutól. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője megerősítette, hogy az egészségügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott jegyzékben ugyan négy Hargita megyei laboratórium szerepel, amelyben teszteket végeznek, ám kérésre csak a székelyudvarhelyi kórházi laboratóriumban, illetve a Prodia magánlaboratórium kirendeltségeinél végzik el a vizsgálatot, ugyanis a megyei egészségügyi igazgatóság, illetve a csíkszeredai kórház laboratóriumát lefoglalják a koronavírus-fertőzöttek, illetve az ő kontaktszemélyeinek a letesztelése.

Kérni kell

A székelyudvarhelyi kórház igazgatóját nem sikerült elérnünk, így azt nem tudjuk, hogy az intézmény kérésre angol nyelven kiállítja-e a koronavírusteszt eredményét, a csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi kirendeltséggel is rendelkező Prodia ügyvezető igazgatója, Szabó Sándor azonban megerősítette, hogy ők angol nyelvű fordítást is mellékelnek a teszteredményhez. Ezt azonban kérni kell, noha a vizsgálat elvégzésekor ők is megkérdezik a klienstől, hogy szükséges van-e az angol nyelvű fordításra. A tesztkötelezettséget előíró országokba történő beutazáshoz szükséges fordítás húsz lejbe kerül, amihez természetesen még hozzájön maga a vizsgálat költsége, azaz 280 lej a 48–72 órán belül kiállítandó eredményre, illetve 350 lej, ha mindez gyorsított eljárással történik. A vizsgálatra fontos időben bejelentkezni, ugyanis a laboratórium már most is a kapacitása határán áll, az igények pedig várhatóan nőni fognak a külföldi országok által a román állampolgárok számára előírt tesztkötelezettség miatt.

Beutazási feltételek

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a romániai lakosság körében népszerűbb célországok közül több is csak negatív koronavírusteszt birtokában engedélyezi a szabad beutazást területére. Magyarországra történő belépéskor csak két negatív koronavírus-tesztel kerülhető el a kéthetes karantén, a két tesztet az utazást megelőző öt napban kell elvégeztetni és a két vizsgálat között legalább 48 órának kell eltelnie. Nem szükséges a negatív teszt átutazáskor, de ez nem tarthat tovább 24 óránál, és csak a kijelölt útvonalon történhet, megállni is csak a kijelölt pihenőhelyeken lehet.

A népszerű nyaralási úti célnak számító Görögországba szerda hajnaltól már csak negatív koronavírusteszttel engedik belépni a román állampolgárokat. Oda egy teszt is elég, a vizsgálatot a belépést megelőző 72 órában kell elvégeztetni, és továbbra is be kell regisztrálni a travel.gov.gr oldalon található elektronikus nyomtatvány kitöltésével az országba történő belépés előtt 24 órával. A görög hatóságok hangsúlyozzák, hogy a koronavírusteszt hamisítását a Görögországban érvényes törvények alapján büntetik. Az európai országok által a román állampolgárok számára előírt beutazási feltételekről a www.diplomacy.ro/node/51880 címen elérhető külügyminisztériumi weboldalon tájékozódhatnak az érdekeltek.