Noha kötelező zárt helyiségekben az arcmaszk viselése, a kisboltok vásárlói ezt sokszor elfelejtik, vagy szándékosan mellőzik. Sokakat az sem tart vissza ettől, hogy úgy tudják, ezért nemcsak őket, hanem az üzlet működtetőit is megbírságolhatják. Az eladók gyakran tehetetlenek.

A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál biztonsági őrök ellenőrzik az arcmaszk viselésére vonatkozó kötelezettség betartását a vásárlók körében, a kisebb üzletekben viszont erre nincs lehetőség, mivel sok esetben csak egyetlen eladó dolgozik. A szabályok így szinte maguktól lazulnak – a rendszeresen visszajáró, ismerős vásárlók közül sokan gondolják úgy, hogy ott nincs szükségük maszkra, van, aki elfelejti magával hozni ezt. Ilyen körülmények között nem egyszerű az eladók helyzete, sokszor hiába figyelmeztetik a vásárlókat, azok pedig különböző ürügyekkel magyarázkodnak. Egy boltba betérő férfi pl azzal magyarázta a maszk hiányát, hogy nincs rá pénze, viszont egy csomag cigarettát vásárolt. Az eladó kérdésére, hogy melyik a fontosabb, azt mondta, hogy a cigaretta. Egy kisboltban dolgozó eladó elmondta, most úgy próbálják betartatni az előírásokat, hogy a maszk nélkül érkezőket nem szolgálják ki, ebből viszont néha vita keletkezik. Vannak üzletek, ahol a tulajdonosok kilátásba helyezték az alkalmazottaknak, hogy ha a maszk nélkül betérő vásárlók miatt a céget megbírságolják a hatóságok, azt nekik kell kifizetniük. Az eladók emiatt attól tartanak, hogy havi keresetüknél is nagyobb összeget kell törlesszenek pénzbírság esetén.

A Hivatalos Közlönyben május 15-én megjelent 2020. évi 55-ös számú törvény előírásainak megfelelően a veszélyhelyzet idején kötelező az arcmaszk viselése minden zárt helyiségben tartózkodó személy számára, az 5 évesnél kisebb gyermekeket, a légzési elégtelenséggel diagnosztizált személyeket, és néhány különleges helyzetet kivéve. Az előírást megszegők 500-tól 2500 lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gheorghe Filip elsőre nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésünkre, hogy a kisboltokban, ahol nincs biztonsági őr, csak egy eladó, megbírságolható-e a cég amiatt, ha ott maszk nélküli vásárlót találnak a hatóságok. A vonatkozó jogszabály ilyen esetre nem tér ki, a szóvivő ugyanakkor kollégáival történt egyeztetés után megerősítette, hogy csak a vásárló vonható felelősségre a mulasztásért, az üzletek alkalmazottai, tulajdonosa nem. „A törvény az egyén felelősségét hangsúlyozza, az alkalmazottaknak fel kell hívniuk a figyelmet a szabályokra, de azok betartására nem tudják kötelezni a vásárlókat. A maszk viselésének hiánya miatt az ezt elmulasztó személy megbírságolható” – pontosított. Azt is megkérdeztük, hogy számíthat-e pénzbírságra az, aki egy bevásárlóközpont, vagy áruház bejáratánál történt ellenőrzés után leveszi a maszkot és anélkül sétálgat bent. A szóvivő szerint ilyen esetben egyértelmű a szabályszegés, és a hatóságok ennek megfelelően járnak el.

Forrás: Székelyhon