A minimális nyugdíj 200 lejes megemelésében, a minimálbér és a gyerekpénz növelésében egyezett meg többek között a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt, a kormányalakítási tárgyalások szociális ügyeket érintő kérdései során – számolt be politikai forrásokra hivatkozva a Digi24 hírtelevízió.

A két félnek sikerült megegyezni abban, nem vezetik be az úgynevezett luxusadót. Arról viszont egyezmény született, hogy január elsejétől a 4 ezer lejt meghaladó nyugdíjakra 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot vetnek ki. Szintén jövő évtől a jelenlegi 800 lejről 1000 lejre emelnék a minimális nyugdíjakat, illetve azok, akiknek a nyugdíja 1600 lejnél kevesebb, januárban egy 1200 lejes, egyszeri támogatást kapnak majd, megnőtt energiaárak kompenzálására.

A minimálbért januártól bruttó 2550 lejre emelik a jelenlegi bruttó 2300 lejről. A gyerekpénzként emlegetett családi pótlék is megnő, a gyerek 2 éves koráig havonta 600, utána egészen 18 éves koráig havi 243 lej lesz az illetmény. Megegyezés született arról is, hogy a fogyatékos személyek számára bevezetik a 13-ik havi illetményt is.