Hatalmas robbanás rázta meg kedden Libanon fővárosát – írta a BBC. A robbanás helyszíne felől óriási füst emelkedett Bejrút fölé.

A LIBANONI VÖRÖSKERESZT SZERDA REGGELI KÖZLÉSE SZERINT LEGALÁBB 100 HALÁLOS ÁLDOZATRÓL ÉS LEGALÁBB NÉGYEZER SÉRÜLTRŐL TUDNI A ROBBANÁS UTÁN.

A sérültek között van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja, közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A Sky News Arabia híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet. Továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltötte meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.

A legvalószínűbb, hogy baleset történt, felrobbant a város kikötőjében egy robbanásveszélyes anyagokat tároló raktár. Az elnök tweetje szerint 2750 tonna ammónium-nitrátot őriztek ott szabálytalanul, keresik a felelősöket. A robbanás után Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.

„A közelben minden épület összedőlt. Üvegeken és törmelékek amerre járok, teljes a sötétség” – nyilatkozta a BBC-nek egy szemtanú a robbanásról, amelyet a 240 kilométerre fekvő Cipruson is lehetett hallani.

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek – írta az MTI. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki.

Súlyosan megrongálódott a finn nagykövetség épülete is.

A robbanások nem sokkal azelőtt történtek, hogy az ENSZ Libanon ügyét vizsgáló bírósága (STL) ítéletet hozna Hariri gyilkosainak ügyében. A négy vádlott azonban nem áll a bíróság előtt, tagadják bűnösségüket, csütörtökön távollétükben hoznak ítéletet. Mind a négyen az iráni támogatással működő Hezbollah tagjai.

Szemtanúk szerint egy második robbanás is volt a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri rezidenciája közelében, ám ezt hivatalosan azóta sem erősítették meg.

 

Inkább baleset, mint merénylet

Fentiek ellenére valószínűbb, hogy baleset történt. Emellett szól, hogy

A LIBANONI ÁLLAMI HÍRÜGYNÖKSÉG NEM SOKKAL A ROBBANÁS ELŐTT ARRÓL ADOTT HÍRT, HOGY TŰZ ÜTÖTT KI A ROBBANÓANYAGOKKAL TELI RAKTÁRBAN.

– írta a BBC. Erre utalnak a hivatalos nyilatkozatok is.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

A libanoni székhelyű al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét is, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.

Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére.

Az LBCI libanoni műsorszolgáltató azt jelentette, hogy a bejrúti Hotel Dieu kórház közölte: több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.