A csütörtök éjféli határidőre bőven túlteljesítette a minimumszámot a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés. Hihetetlen tempóban gyűltek még az utolsó órákban is az aláírások, az éjféli határidő előtt másfél órával, fél 11 körül az online szignók száma is átlépte a bűvös egymilliós határt. Éjfélkor, a gyűjtés lezárultakor pedig pontosan 1 008 966 aláírást mutatott a számláló.
A papíralapon beérkezett mintegy negyedmillió támogatással együtt ez azt jelenti, hogy az esetleg rosszul kitöltött ívek ellenére is biztosan meglehet az egymillió érvényes támogatói aláírás. A véghajrára jellemző, hogy az utolsó 24 órában csaknem 200 ezer szignó érkezett be, ami minden korábbi rekordot megdöntött.Dabis Attila, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja kétmondatos kommentárjában két dolgot tartott fontosnak kiemelni: hogy „megcselekedtük, amit megkövetelt a haza”, valamint, hogy „folytatjuk”.
Ezzel arra utalt, hogy joggal reménykedhet a szervezet, hogy 12 másik európai polgári kezdeményezés szervezőivel egyetemben ők is póthatáridőért folyamodtak, részint a koronavírus miatt lehetetlenné vált papíralap gyűjtés kompenzálására (a járvány ráadásul az olaszországi német és a spanyolországi katalán kisebbséget, a kezdeményezésre fogékony közösségeket sújtotta leginkább), részint a folyamatos szerverleállások és a szoftverhiba miatt, ami tízezrekben mérhető veszteséget okozott a szignók tekintetében a kezdeményezésnek.
Mindez azért fontos, mert a szabályok szerinti egyik fontos feltétel – hogy a legkevesebb egymillió támogató aláírás mellett hét uniós tagállamból bizonyos számú minimum mennyiség érkezzen – sajnos nem teljesült, a kezdeményezés térképén csak Magyarország, Románia és Szlovákia zöld, a többi államban meg sem közelítette a gyűjtés a küszöböt.
A szervezők okkal bíznak abban, hogy a jövőben kapnak még időt a gyűjtés folytatására (ezt már április 7-én kérvényezték, csütörtökön pedig Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter is kiállt, mondván, „ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, akkor meghosszabbítja a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének csütörtökön lejáró határidejét”), így már a póthatáridőre készülve péntektől a külföldi kampányra összpontosítanak. Mint Pesty László kampányfőnök az azonnali.hu hírportálnak elmondta, az európai kampányuk arca Hosszú Katinka lesz. A tagállami minimumszámok egyébként nem túl magasak, a remélt Horvátország, Szlovénia és Ausztria „bezöldítéséhez” összesen alig 25 ezer szignó kellene, de a szintén esélyes Svédországban is csak 15 ezer aláírás kell összesen, amiből mintegy 3500 már megvan. A feladat nehezén tehát már túlvannak a kezdeményezők, most Brüsszel döntésére várnak.