Egy tanintézményben akkor függesztik fel a személyes jelenléttel járó oktatást, ha a csoportok/osztályok 50 százaléka online tanrendre tért át koronavírusos megbetegedések miatt – áll az egészségügyi és a tanügyminisztérium közös rendeletében, amit azután hoztak, hogy az Országos Vészhelyzeti Bizottság arról határozott, hogy az iskolák nyitva tartását már nem teszik függővé az egyes településeken mért koronavírus-fertőzési rátától.

A tárcaközi rendelet szerint a személyes jelenléttel járó oktatást két esetben lehet felfüggeszteni:

– egy osztályban/csoportban akkor, ha a közösségben koronavírus-fertőzést igazolnak,

– a teljes tanintézményben pedig akkor, ha az osztályok/csoportok fele online tanrendre tért át koronavírusos megbetegedések miatt.

Mindkét esetben 14 napra függesztik fel a fizikai jelenlétű oktatást. Utóbbiról, a teljes intézmények bezárásáról a megyei vészhelyzeti bizottság dönt az intézmény vezetőségének javaslatára, a megyei tanfelügyelőség és a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával. Amennyiben egy osztályban/csoportban fertőzést igazolnak, a 8-ik napon visszatérhetnek a padokba azok a gyermekek, akik 24 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet mutatnak fel. Akik nem tesztelik magukat, 14 napig otthonról, online tanulnak.

Negatív koronavírusteszt-eredmény nélkül a 8-ik naptól ismét bejárhatnak az iskolába a legalább 10 napja teljes körűen beoltott, valamint a legalább két hete, de nem több mint 180 napja koronavírusból kigyógyult 7-ik és 8-ik osztályos, valamint a középiskolás tanulók. Pedagógus vagy más tanügyi alkalmazott koronavírus-fertőzése esetén a tanintézmény vezetősége és a közegészségügyi igazgatóság dönt a megfelelő intézkedésekről. A rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba.