Hargita Megye Tanácsának április 27-i rendkívüli tanácsülésén a fenntartható fejlődés, a települések támogatása, közösségépítés a megyében és projektek megvalósításához szükséges összegek voltak a főbb témák.

A települések közötti 6%-os áfa-visszaosztásból mindhárom térség fejlesztés igényeit figyelembe véve osztjuk ki a támogatásokat, hogy a települések és a közösség számára fontos beruházások valósulhassanak meg – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kiemelve Udvarhely térségét, Siménfalva a tordátfalvi úton folyó munkálatok további folytatására kapott 300 ezer lejt, Románandrásfalva 250 ezer lejes támogatásban részesült, amit helyi út fejlesztésére fordítanak. Korondnak a gyalogosok biztonsága érdekében 350 ezer lejt utaltak, amelyből járda épül a 13A jelzésű országút mentén. Bögöz község 180 ezer lej támogatásban részesült kultúrotthonok és iskola felújítási tervek elkészítéséhez, Galambfalva község 250 ezer lejt kapott szociális konyha kialakítására és felszerelések megvásárlására. Kányádnak 240 ezer lej utalódott az orvosi rendelő területének rendezésére, Szentábrahám község 25 ezer lejt kapott a csekefalvi kultúrotthon felújításának folytatására és további járdaszakasz megépítésére. Fenyéd 250 ezer lejes támogatásban részesült sportpálya építésére és állatorvosi rendelőbe való beruházásra.

A tanácsülésen jóváhagyódott a megyei versenyek és olimpiászok támogatása 250 ezer lejjel.

Az ülésen jóváhagyásra került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának partnersége az Erasmus+ projektben, melynek célja a digitális öntudatosság fejlesztése a fiatalok számára.

Borboly Csaba ugyanakkor kiemelte, hogy a nagyragadozókkal való együttélés ügyében tett erőfeszítések nem maradnak eredmény nélkül, sikerült egy ügyvédet találni, aki a medveáldozatok ügyében pert indít, az áldozatok kárpótlása érdekében és az említett ügyvéd nem kér előre tiszteletdíjat.