A romániai gazdáknak, ha meg akarnak élni, gyorsan kell alkalmazkodniuk a klímaváltozáshoz, ami egyre jobban érzékelteti hatását nálunk is.

Az elmúlt egy évben az ország legnagyobb részét érintette a rendkívüli szárazság és az új betakarítási idényre ebben a hónapban is rányomta bélyegét a vízhiány. A meteorológusok szerint az aszályos hónapok egyre gyakoribbak lesznek. Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatója a Román Rádiónak azt mondta, hogy a gazdáknak ideje megváltoztatni a vetési technológiákat, használjanak magas hőmérsékleteknek ellenálló és rövidebb érési időt igénylő fajokat és hibrideket.

Az ország déli és dél-keleti részén meg kellene gondolni az őszi vetések időpontjának egy hónappal történő elhalasztását, október 15 utánra, sőt november első felére, tekintettel arra, hogy magas hőmérsékleti értékek várhatók, a nyári időszak meghosszabbodik és az aszály is egyre inkább érezteti hatását az elmúlt pár évben. Másrészt megtörténhet, hogy április már nem megfelelő a tavaszi kukorica és napraforgó vetésére, ami már március első tíz napjában megtörténhet. A gazdák bizonyára ismerik azokat a szárazság közepette alkalmazott technológiákat, amelyek minimális munkálatokat igényelnek és lehetővé teszik a víz megőrzését a talajban. – fejtette ki az igazgató.