Székelyföld-szerte tömegesen jelentek meg az elmúlt időszakban a szúnyogok a csapadékos, meleg időjárás miatt. A térség nagyobb városainak önkormányzatai felfigyeltek a problémára és készülnek is lépni, nyáron azonban már csak gyéríteni lehet a meglévő szúnyogpopulációt, az igazán eredményes a tavaszi irtás lenne. Erre csak egy helyszínen volt példa. Évente visszatérő problémát jelent a szúnyogok elszaporodása a nyári hónapokban országos szinten és Székelyföldön egyaránt, egységes szabályozás azonban nem létezik, és az irtásuk sem kötelező, így tulajdonképpen minden önkormányzat maga döntheti el, akar-e egyáltalán költeni erre, és ha igen, mennyit, hányszor és mikor.

A székelyföldi városokban eltérő módon kezelik a kérdést: van, ahol évek óta nem végeztek szúnyogirtást, máshol most tervezik, de olyan is akad, ahol már a második beavatkozásra készülnek ebben az évben. Főként az esti órákban jelennek meg tömegesen egyre gyakrabban a szúnyogok, amelyek csípése a duzzanat és a kellemetlen viszketés mellett súlyos fertőzéssel is járhat, például a nyugat-nílusi láz néven ismert vírusos betegséget is terjeszthetik a vérszívók, amely halálos kimenetelű is lehet. Éppen ezért kiemelten fontos a megelőzés, mint például a szúnyogriasztó szerek használata, de az igazán eredményes megoldás a rendszeres szúnyogirtás lenne.

Egy idényben időjárástól függően négy-öt beavatkozás volna az ideális, jó eredményeket pedig akkor lehetne elérni, ha már tavasszal, a petézés idején be lehetne avatkozni – értékelt korábban lapunk megkeresésére egy szakember, akinek vállalkozása rovarirtást is végez. Mint mondta, ellenkező esetben csak a szúnyogpopuláció gyérítéséről beszélhetünk, ami nem olyan hatékony, mint a szúnyoglárvairtás. Ha pedig az irtás nem teljes körű – azaz csak a közterületekre korlátozódik –, valójában nem ér olyan sokat, mert a szomszédos zöldövezetekről visszatelepednek a szúnyogok. A székelyföldi városok közül kizárólag Marosvásárhelyen végeztek idén tavaszi irtást – mondta Cosmin Blaga városházi sajtószóvivő. Elmondása szerint évek óta rendszeresen, többször is végeznek szúnyogirtást a marosi megyeszékhelyen: egyszer tavasszal, és utána annyi alkalommal, ahányszor szükséges. Idén is már a második beavatkozásra készülnek, mivel észrevették, hogy egyre több a szúnyog a városban. Várhatóan a hét második felében, csütörtökön vagy pénteken elvégzik a második beavatkozást a közterületeken, parkokban és a tömbházak környékén.

Székelyudvarhelyen is rendszeresen, évente két alkalommal végeznek szúnyog-, illetve kullancsirtást – közölte Zörgő Noémi, az önkormányzat sajtószóvivője. Az idei első beavatkozást a héten szeretnék elvégezni, ám a pontos időpontot az időjárás befolyásolja, ugyanis az az ideális, ha a szúnyogirtás követő két napon nem esik az eső. A gyérítést a Sétatéren, a városi strandon, a kettő között a Küküllő-parton, a Bethlen negyedben az Árpád-patak mentén, a Cserehát lakótelepen, illetve a terelőútnál, a vasúti sínek mentén, összesen öt hektárnyi területen végzik. Emellett kullancsirtásra is sor kerül, ám azt külön, más vegyszerekkel végzik, és például a kutyafuttatókra is kiterjesztik.