A belügyminisztérium közzétette azoknak a kritériumoknak a listáját, amelyek alapján május 15-től kezdődően a lakosok elhagyhatják a településüket. Figyelem, végleges döntés még nem született, ez csak egy javaslat.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot – és az ez alatt érvényes kijárási korlátozás – május 14-én, csütörtökön érvényét veszíti, és ehelyett a készenléti állapot lép érvénybe. Péntektől szabadon, előre kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozat nélkül járhatunk az utcán. A távolsági közlekedést viszont a hatóságok a korábbi bejelentések értelmében szeretnék némileg korlátozni, a fertőzés terjedésének fékezése érdekében.

A belügyminisztérium honlapján megjelent azoknak a személyes indokoknak a tervezete, amelyek alapján egyik településről a másikra utazhatunk.

Ezek az alábbiak:

munkavégzés céljából oda-vissza;
humanitárius vagy önkéntesség céljából;
mezőgazdasági tevékenység végzése céljából;
őstermelők a termény értékesítése céljából;
más településen lévő ingatlan fenntartási/javítási munkálatai miatt; hatósági dokumentum beszerzése végett;
gyógykezelésen való részvétel;
más alapos indok, mint: gyerek/családtag kísérete/felügyelete; hozzátartozó gondozása;
idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek gondozása;
családtag elhalálozása.
Ugyanakkor az alábbiak miatt is elhagyatjuk a települést:

más orvosi beavatkozás vagy kezelés, ami távdiagnosztikával nem oldható meg;
szabadidős-sportolási tevékenység (kerékpározás, kirándulás, kocogás, evezés, hegymászás, vadászat, horgászat stb.) nem több mint 3 fő részvételével;
meghatározott létszámú családi eseményen való részvétel, a fizikai távolság betartásával;
gépjármű karbantartása, időszakos műszaki vizsga elvégzése céljából.
Azt nem közölték egyelőre, hogy szükség lesz-e egyéni felelősségvállalási nyilatkozatra az utazáshoz
vagy sem.
A településeken belüli közlekedés esetében ugyanakkor fennmarad az a jelenlegi rendelkezés, hogy háromnál több személy nem tartózkodhat egyszerre, csoportosan közterületen, ha nem ugyanabban a háztartásban él.
A parkokat megnyitják a lakosság előtt, ám a játszóterek továbbra is zárva maradnak. Hasonlóképpen marad a tiltás a szabadtéri tüntetések, megmozdulások, koncertek, felvonulások vagy bármilyen más rendezvények esetében, ugyanakkor zárt térben továbbra sem lehet kulturális, tudományos, vallási rendezvényeket, sporttevékenységeket, sportfogadási eseményeket, gyógykezelést tartani. Múzeumok és galériák ugyanakkor megnyílhatnak, a bejáratnál azonban kötelező lesz a fertőtlenítő elhelyezése, a látogatók számára kötelező lesz a maszkviselés, emellett a látogatók által használt helyiségeket, felületeket naponta kétszer kell fertőtleníteni.

Egyházi-templomi eseményeken (kivéve a beltéri istentiszteleteket), például keresztelőn, esküvőn és temetésen korlátozott számban vehetnek részt az érintettek, legtöbb 16 személy, szigorúan betartva a kötelező fizikai távolságtartás előírásait.

Engedélyezik a szabadtéri, egyénileg folytatott szabadidős és sporttevékenységet (kerékpározás, túrázás, kocogás, kajak-kenu, hegymászás, vadászat, horgászat stb.), legtöbb 3 fő részvételével.

Továbbra is zárva maradnak az éttermek, plázák. Az éttermek konyhája működhet, de helyben nem lehet semmit sem fogyasztani. Ugyanakkor a plázákban kinyithatnak azok az üzletek, amelyek bejárata közvetlenül kívülre nyílik.

A nemzetközi repülő- és buszjáratok Románia és a vörös zónának számító országok között továbbra is szünetelnek.

Forrás: maszol.ro, kronikaonline.ro