Az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett azoknak a pácienseknek a száma, akik különböző, sok esetben nem sürgősségi ellátást igénylő okokkal fordulnak kórházunk sürgősségi osztályára ellátásért. Ez a sürgősségi osztály jelentős, nem indokolt leterheltségét vonja maga után – olvasható a székelyudvarhelyi városi kórház Facebook-oldalán. Felhívják a páciensek figyelmét, hogy a sürgősségre kizárólag indokolt esetben jöjjenek vagy hozzák be gyermekeiket, hozzátartozóikat. Egyéb, nem sürgősségi ellátást igénylő egészségügyi probléma esetén keressék családorvosaikat, szolgálati idejükön kívül a Templom utcai permanencia-központot (hétköznap 20 és reggel 8 óra között, hétvégén 24 órás felügyelet van), vagy a járóbeteg szakrendelőket, hogy a sürgősségen a valóban sürgős eseteket tudják ellátni.

De mi számít valóban sürgősségi esetnek?

A városi kórház bejegyzése több városlakóban kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, mi számít sürgősségi esetnek, illetve mi nem. Kullancs kiszedetésével például sokan a sürgősségi osztályra fordulnának, egy kommentelő szerint azonban a háziorvost kell megkeresni, de egy egészségügyi asszisztens is szakszerűen el tudja távolítani azt.

A városi kórház később egy kommentbe foglalta össze, mi számít indokolt esetnek:

  • életveszély (pl. szívinfarktus, légzési elégtelenséget okozó mellkasi vagy súlyos vérzéssel járó sérülés, szénmonoxid-mérgezés)
  • a szervezet végleges károsodásához vezető kórfolyamat (pl. agyvérzés veszélyével fenyegető, kiugróan magas vérnyomás, a végtag vérellátását súlyosan károsító hatás, pl. a verőeres keringést elzáró vérrög vagy omlás alá szorult végtag)
  • tűrhetetlen szenvedés (fájdalom, pl. vesegörcs, epekőkólika)
  • közveszélyes állapot (dühöngő elmebeteg vagy részeg).