Pár napja egy MAN 23-232 típusú tűzoltóautóval gazdagodott a Székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkaeszközeinek száma, Németországból gurultak haza vele. Mivel az autó típusának leírásából legtöbbünk annyit ért, mint ló az ábécéből, Szali Mózes, az egyesület elnöke és parancsnoka mesél az autóról.

„Nagy előrelépést tettünk ennek az autónak a beszerzésével. Az ilyen típusú autókkal csak biztonságosan lehet dolgozni. Szükség esetén a földtől harminc méter magasságig avatkozhatunk be, ami egy tíz emeletes tömbház tetejét jelenti. Nincs víztartálya, de könnyedén rá lehet csatlakoztatni vízre, amennyiben magasból van szükség oltásra. Ha sérültet kell magasból menteni, segítségünkre van egy hordágy, amely a kinyúló karra van szerelve” – mondta a tűzoltók parancsnoka.

Az 1991-es kiadású, 6500 köbcentis motorral rendelkező autó 232 lóerő kifejtésére képes. Kosara 270 kilót bír el, amit akár a forgózsámolyról, akár a kosárból is irányítani lehet. Amennyiben munka közben az autó egyik támasztólába elmozdul, a számítógépes vezérlése minden munkát letilt a biztonság érdekében. Hazaérkezés után kisebb javításra szorult a létraszerkezet, ami ma már tökéletesen működik.

„Technikailag egy fiatalításon estünk át azzal, hogy ezt az autót megtudtuk szerezni. Szerencsére eddig csak favágásra kellett használnunk. Ha a sors úgy hozza, állunk elébe a kihívásoknak. Amennyiben szükség van ránk, és az autó szolgálatára, hívjanak bizalommal” – fejezte be az ismertetőt a parancsnok.