Ugrásszerűen megnövekedett idén a hegyekbe kiránduló, túrázó személyek száma, ez azonban komoly fejtörést okoz a hegyimentő-szolgálatoknak. Az mindenképp örvendetes, hogy egyre többen fedezik fel Erdély szépségeit, de az már kevésbé, hogy tájékozatlan túrázókat szinte napi szinten menteni kell.

A szűnni nem akaró koronavírus-járvány miatt egyre többen döntenek úgy, hogy a bezártságot rövid térségbeli kirándulásokkal feledtetik, arra azonban sokan nem figyelnek, hogy megfelelő felszerelésben vágjanak neki egy-egy domb-illetve hegyoldalnak. A papucsos, védett területeken parkoló turistákra az országos Salvamont hegyimentő szolgálat vezetője, Sabin Cornoiu hívta fel a figyelmet, kiemelve, „a tájékozatlanan és nem megfelelő felszerelésben hegyet mászó, kiránduló turisták semmissé teszik minden igyekezetünket, amit a balesetek csökkentése érdekében tettünk. Az elmúlt hétvégén országszerte 53 súlyos baleset történt a hegyekben, hat esetben helikopterrel kellett elszállítani a sebesültet, ketten életüket veszítették. A Salvamont vezetője arról is beszélt, nem ritka, hogy papucsban túrázó, fejfedő nélkül órákig a napon tartózkodó emberekkel találkoznak, akik még a megfelelő ivóvíz-mennyiségről sem gondoskodnak.

Naponta kell menteni

A Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője, Fekete Örs a Székelyhonnak megerősítette: ők is azt tapasztalták, hogy ugrásszerűen megnövekedett a közeli hegyekbe látogató vagy gombászni, erdei gyümölcsöt gyűjtögető emberek száma. „Találkoztunk olyan 50 évesekkel, akik bár a Gyilkos-tó, a Madarasi Hargita vagy az Egyeskő közelében laknak, eddig soha nem látogatták meg ezeket a helyeket, csak idén mozdultak ki. Örülünk, hogy egyre többen fedezik fel a természet szépségeit, hegyeket, barlangokat, de kérjük és figyelmeztetjük őket, hogy ezt csakis megfelelő felkészülés után tegyék meg. Ellenkező esetben gyarapítják azok számát, akik megsérülnek, balesetet szenvednek, eltévednek. Ilyenek már most is sokan vannak, az elmúlt időszakban napi szinten kellett megsérült turistákat menteni a Gyilkos-tó környékéről, de a Vargyas-szorosból és a Sugó-barlang környékről is” – részletezte.

Milyen a jó turistaöltözet?

Fekete Örs elmondta, hogy aki a hegyekbe indul túrázni, annak legalább egy bokát védő bakancsa kell legyen és ha hosszabb túrára megy, akkor egy lábszárat védő, hosszú zoknija. De többnapos túra esetén fontos az esőkabát, csereruha és egy jó elemlámpa. Mindenképp ellenőrizni kell, hogy a telefonok legyenek teljesen feltöltve, hogy szükség esetén használni tudjuk. „A hegyimentő-szolgálat honlapja naprakész információkat tartalmaz az útvonalakról, menedékekről. Ott vannak a telefonszámok, amelyeken mindig el lehet érni a kollégákat, segítséget lehet kérni tőlük. Azt ajánljuk, hogy már indulás előtt érdeklődjenek a célpontok megközelítéséről. Ez azért fontos, mert tavasszal sok fa kidőlt és ezeket nem mindenhol takarították el, így vannak olyan útszakaszok, amelyek járhatatlanok vagy csak nehezen lehet közlekedni rajtuk. Ha indulás előtt telefonon rákérdezünk az útvonalakra, sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat – fejtette ki a hegyimentők vezetője. A Hargita megyei szakember azt is elmondta, hogy nemcsak a turistákkal, de a gombászni, erdei gyümölcsöt szedni induló személyekkel is egyre több gond van. Nagyon sokan olyan helyekre mennek, amelyeket nem ismernek, így eltévednek. Gyergyóban csak az elmúlt napokban legalább tíz ilyen esetben kérték a segítségüket.